DOLAR
34,14 0,02%
EURO
38,19 0%
ALTIN
2.923,85 -0,34%
BITCOIN
2.242.852,83 0,18%

Evi olmayan emeklilere başvuru açık! 11 bin TL kira yardımı almak için tek şart var

Evi olmayan emeklilere kira yardımı yapmaları için TBMM Genel Kurulu'na yasa tasarısı sunuldu. Emeklilere 11 bin lira tutarında bir kira desteği önerildi.

Yayın Tarihi: 20.01.2024 15:01
Güncelleme Tarihi: 20.01.2024 15:01

Evi olmayan emeklilere başvuru açık! 11 bin TL kira yardımı almak için tek şart var

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonuna kanun teklifi sunuldu. TBMM Genel Kurul Başkanı'na Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer imzasıyla sunulan ve aynı zamanda da komisyona havale edilen yasa tasarısını incelendiğinde emeklilere aylık konut kira desteği talebinin olduğu görüldü.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında değişiklik yapan kanun tasarısını incelediğimizde özetin şu içerikleri mevcut:

“Bu teklifle kendisine, eşine ve ilk eşine ait tapuda kayıtlı olan herhangi bir gayrimenkulü olmayan emeklilere asgari ücretin üçte ikisine kadar aylık kira yardımı yapılması amaçlanmaktadır"

TEKLİFİN GEREKÇESİ ŞÖYLE AÇIKLANDI:

Kötü hükümet politikalarının ardından ekonomide yaşanan kriz, esas olarak emeklilere, daralmaya ve istikrara neden oldu. Yüksek gelirliler de dahil olmakkaydıyla on milyonlarca vatandaşımızı derinden etkileniyor. Bu artış gıdadan tutun temel ihtiyaçlara kadar pek çok ürünün bulunabilirliğinde artışa yol açsa da Türkiye'de kira fiyatları da arttı.

Büyük ölçekte fahiş bir oranda büyümüştür. Art arda gelen bu yüksek artışlar aylık kazancı ve geliri olanların alım güçlerini düşürürken bu durum emeklilerin de yaşam koşullarını zorlaştırıyor. Türkiye'de emekli maaşıyla geçinen 15 milyon emekli vatandaşın yüzde 90'ı açlık sınırının altında. 7 bin 500 lira gibi düşük bir emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyor.

Emeklilerimiz en zor günleri yaşıyor. Emekli maaşları, hatta zorunlu harcamalar, milyonlarca evsiz emekli için çıkış yolu yok. Uzun yıllar bu ülkeye hizmet eden emeklilerimiz, hepsi ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamıştır. Vergilerle, ikramiyelerle ülke ekonomisine destek veren ana sektörlerden biridir emekliler. Devlet, emeklilerin insani bir şekilde yaşayabilmesi adına her türlü tedbiri almak ile yükümlüdür. Sosyal devlet olunmasının gereği de budur.

Bu bağlamda öneriyle; Evsiz emeklilerin mağduriyetlerine çözüm üretilmesi, konut bulmakta zorluk çeken emeklilere kira yardımı sağlanması amaçlanmaktadır.

KANUN TEKLİFİNİN TAM METNİ

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN ÖNERİSİ

MADDE 1 – 31.05.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

"EK MADDE 24: Bu Kanun ve ilgili kanun hükümlerine göre Kurumun gelirleri ve aylık ödemeleri yapılanlara, deme tarihinde gelir ve aylıklarını almak şartıyla eşleri olanlara, birinci derecede bakmakla yükümlü olunan kişiler için tapu kütüğüne kayıtlı her türlü gayrimenkul olmaması koşulu ile asgari ücret miktarının üçte ikisi tutarında kira yardımı ödeneğini karşılamak amaçlı gereken tutarlar buna göre yapılacaktır.

Hazine tarafından Vakfa ödenir. Bu şart ve ödemelerin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar hakkında tarihi belirlemeye ise Kurum yetkilidir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.