Pandemi ve sosyal mesafe nedeniyle hayatımıza giren yeni bir binanın bazı şehirlerde valilik kararıyla yıkılması, pek çok kişinin gözdesi olan minik evler için önemli bir dönem başlangıcına işaret ediyor. İster tekerlekli ister sabit olsun, bu küçük müstakil evlerin, doğayla iç içe yaşama durumunu tercih eden insanlar arasında giderek daha popüler hale gelmişti. Uzmanlar, Tiny House yapılarıyla ilgili kilit nokta olarak 5 çıkartma kuralını işaret ediyor.
Şehrin gürültüsünden uzakta, doğayla iç içe, ucuz ve taşınabilir küçük evler insanların ilgisini çekti. Müstakil ev arayanlar için ideal olan minik evler artık İstanbul'un en güzel bölgelerinde bile yükselişte. Ancak yavaş yavaş valiliğin bu evlerin geleceğine ilişkin kararları gün yüzüne çıktı ve bazı bölgelerde yıkılmasına karar verildi. Bazı bölgelerde ise çok sayıda toprak sahibinin tarla ve bahçelerine yaptırdığı küçük evlerin yıkılması kararı da alındı.
Avukat Mustafa Zafer, bu kararların hukuki olup olmadığını ve evlerin yıkılma durumunun mümkün olup olmadığını anlattı. Zafer, konuyu "Taşınır ya da taşınmaz bir mülkü yıktığınızda, sahibine gerekli bildirimi yapmanız gerekir." diye açıklarken ''Belediye gelip küçük bir evi yıkmaz. Bu evler yardımla taşınabilir. Çekiciyle götürülebilir ama sökmek doğru değil." ifadelerini kullandı.
Mustafa Zafer, Tiny House adı verilen yapılarla ilgili ayrıntılı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, sabit, tekerleksiz minik evlerin önceden haber verilmeden yıkılmasının mülkiyet hakkı ihlali anlamına geldiğini söyledi. Uzman isim, bu durumda tazminat davası yoluyla zararın tazmin edilebileceğini açıkladı.
YIKIM KARARININ DAYANAĞI NEDİR?
Mustafa Zafer, ayrıca yıkma kararının nedenini de açıkladı. Bu tür yapıların ancak inşaat veya arazi işgalinin imar kanunlarına aykırı olduğunun tespiti halinde mahkeme kararıyla yıkılabileceğini anlattı.
5 DÖNÜM ŞARTINA DİKKAT!
Pek çok kişinin tarlasına ya da mülküne küçük bir ev yapabileceğine inandığını ancak 5 dönüm şartına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Mustafa Zafer, " 5 dönüm araziniz olmadığı sürece bu evlerin inşasına izin verilmemektedir. Bu nedenle 1 dönümlük araziye küçük bir ev yapamazsınız." diye konuştu.