Açıklamaya göre her bir şişe veya kutu başına 25 kuruş ödenecek.
Çevremiz açısından büyük önem taşıyan bu sisteme bir teşvik olarak görülüyor. Uzun zamandır beklenen bu teşvik "İskandinav Modeli" adıyla adlandırılan geri dönüşüm sistemi artık Türkiye çapında da uygulanacak. Bu sistemde kullanılacak şişelere örnek olarak içme suyu şişeleri, alkollü-alkolsüz malt içecekler, enerji ve sporcu içecekleri ve süt ve süt ürünleri gösterilebilir.
İade alan makineler kuruluyor
Bakanlık'ın ilk işi 5 bin noktada iade makineleri kurmak olacak. Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden açılacak "e-cüzdan" hesabında birikerek alışverişlerde kullanılabilecek depozito alınacak. Bu depozito vatandaşların iade ettiği her bir şişe veya kutu başına 25 kuruşların birikmesiyle oluşacak.
Geri Dönüşüm Teşviki
Depozito iade sistemi, çevresel sürdürülebilirliği arttırmak amacıyla ambalajların geri dönüşümüne teşvik ederek çevre kirliliğini azaltmayı ve doğal kaynakların korunmasını hedefliyor. Bu sistem sayesinde geri dönüşüm oranları bir hayli yükselecek ve atık yönetimi konusunda önemli bir adım atılmış olacak.
Altyapı ve Teknolojik Destek
Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı ile desteklenen bu sistemde bilinçli vatandaşların geri dönüşüme kazandırmak amacıyla iade ettikleri ambalajların depozito bedelleri, alışverişte kullanılmak üzere tasarlanan "e-cüzdan" isimli hesaplarında birikecek. Yatırılan bu depozito ücretleri sayesinde vatandaşı ekonomik anlamda da geri dönüşüme teşvik etmek amaçlanıyor.
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Adım
Depozito yönetim sistemi, geri dönüşüme olan bilinci arttırmanın yanı sıra ekonomiye de katkı sağlamayı hedefliyor. Proje uygulamaya konulduğunda Türkiye atık yönetimi ve geri dönüşüm alanlarında önemli adımlar atmış olacak. Türkiye çevre ajansının bu projesi 2025 yılında uygulamaya konulacak. Hedeflendiği üzere bu girişimin çevre bilincini arttırması, geri dönüşüm oranlarını yükseltmesi ve kirliliği azaltması bekleniyor.