DOLAR
34,14 -0,18%
EURO
38,02 0,4%
ALTIN
2.914,22 0,09%
BITCOIN
2.165.879,17 1,2%

Ev sahiplerine bayram kiracıya hüsran dönemi geliyor! Hükümet ilk adımları attı

Kira zammı sınırı ile alakalı araştırmalar Temmuz ayına girilmesi sayılı günler kala merakla araştırılıyor.

Yayın Tarihi: 15.06.2024 09:14
Güncelleme Tarihi: 15.06.2024 09:14

Ev sahiplerine bayram kiracıya hüsran dönemi geliyor! Hükümet ilk adımları attı

Kira zammı sınırı ile alakalı araştırmalar Temmuz ayına girilmesi sayılı günler kala merakla araştırılıyor. Gerek ev sahipleri gerekse de kiracılar sözleşmelerinin dolması akabinde yeni zam uygulaması ile alakalı talimatları yakından takip ederken, zam sınırının enflasyonla sınırlı kalacağı açıklaması kiracıyı kara kara düşündürtmeye devam ediyor. Geçtiğimiz sene artan fahiş kira zamlarına karşılık alınan önlemlerin başında gelen yüzde 25 kira zammı sınırı kısa bir süre sonra devreden kalkacak. Geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamada bu kararın verildiği belirtilmiş ve bu uygulamanın devrede kalması adına hiç bir sebebin olmayacağı ifade edilmişti. Temmuz ayına sayılı günler kala kirayı korkutan zam oranı ile alakalı yeni uygulamalar merak konusu olmaya devam ediyor.

kira

Temmuz ayında başlayacak olan yeni uygulamada TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yeni kira oranı belirlenecek. Ancak alınan kararlar doğrultusunda kiracıların bazı haklara sahil olabileceği konusunda gün gün yeni açıklamalar yapılmaya devam ediyor.

Uzmanlara göre kiranın az bulunması durumunda kiracıya ek zam yapamayacağı konusunda bir yasanın onaylanacağı tahmin ediliyor. Yasal olarak kiracının ödeyeceği kira artışının sadece TÜFE ile etkileşimde olacağı vurgulanıyor.

kira

İŞYERİ KİRALARINDA SINIR UYGULAMASI

Temmuz ayında yüzde 25 sınırının kaldırılmasının zorlu bir sürece girileceğini ifade eden uzmanlar, Haziran ayı kira artış oranının yüzde 62,51 olduğunu belirtirken bu kapsamda tavan zammın bu oran üzerinden şekilleneceği tahmin ediliyor. İşyerlerine yapılacak olan zamda herhangi bir sınır olmadığı biliniyor. Yapılan hesaplamalarda Temmuz ayında yüzde 25 kira artışı ile 20,000 TL olan bir ev kirasının yüzde 25’lik artış ile 25,000 TL’ye yükseleceği hesaplanırken, yeni uygulama ile bu tutar 32 bin liraya kadar yükselebilecek