DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.250.508,77 -0,36%

Ev sahipleri şimdi hapı yuttu! Aldıkları kira direkt oraya gidecek

Ev sahipleri istediği zammı uygulayamadığı gibi ek masraf kararıyla bir şoka daha girdiler. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 20.01.2024 15:44
Güncelleme Tarihi: 20.01.2024 15:44

Ev sahipleri şimdi hapı yuttu! Aldıkları kira direkt oraya gidecek

18 Ocak 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bir düzenleme, ev sahiplerini ek masraflarla karşı karşıya bıraktı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Zorunlu Deprem Sigortası Tarife Talimatı'nda yapılan değişiklik, milyonlarca ev sahibini etkileyerek DASK poliçe ücretlerini artırdı.

Yapılan düzenleme ile birlikte, DASK poliçelerinin teminat tutarları, ocak ayı itibariyle iki katına çıktı. Ev sahipleri, daha önce DASK yaptırmış olsalar bile, bu artış nedeniyle aradaki ücret farkını ödemek zorunda kalacaklar.

DASK için ödenecek asgari prim tutarları, risk gruplarına göre farklılık gösteriyor. Birinci gruptan yedinci gruba kadar olan risk grupları için prim tutarları, 280 TL'den 979 TL'ye kadar çıkarken, azami teminat tutarı da 640 bin TL'den, 1 milyon 272 bin TL'ye yükseltildi.

kiracısı olan ev sahiplerine ek masraf

Zorunlu Deprem Sigortası, deprem ve deprem sonucu oluşabilecek hasarlara karşı konut ve işyerlerini güvence altına alan bir sigorta türüdür. 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nin ardından yasalaşan DASK, konut ve işyeri sahipleri için zorunlu tutulmuştur. DASK yaptırmayanlar, tapu işlemlerini yapamaz, kredi kullanamaz ve devlet yardımından faydalanamaz.

DASK poliçesi yaptırmak isteyenler, sigorta acentelerinden, bankalar üzerinden veya internet üzerinden başvuruda bulunabilirler. İnternet üzerinden başvuru yapmak için ilgili sigorta şirketinin web sitesine giriş yaparak "DASK teklifi al" butonuna tıklamak yeterlidir. Başvuru sırasında, sigortalanacak binanın adresi, tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı ve hasar durumu gibi bilgilerin yanı sıra sigorta sahibinin kişisel bilgileri de talep edilmektedir.

DASK poliçesi primleri, binanın bulunduğu bölgeye, yapının özelliklerine ve dairenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Ev sahipleri, bu bilgileri girerek "DASK priminizi öğrenin" butonuna tıklayarak poliçe primlerini öğrenebilirler. Ancak, yeni düzenleme nedeniyle primlerdeki artış, ev sahiplerini ek mali yük altına sokmuş durumda.