DOLAR
34,25 0,05%
EURO
37,49 0,08%
ALTIN
2.916,72 0,39%
BITCOIN
2.156.923,24 -0,45%

Euro-Med: İsrail'in Gazze'deki Robot Kullanımı Uluslararası Hukuka Aykırı

Euro-Med, İsrail'in Gazze'deki kara saldırılarında robot kullanmasının uluslararası hukuka karşı olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 13.10.2024 23:05
Güncelleme Tarihi: 13.10.2024 23:05

Euro-Med: İsrail'in Gazze'deki Robot Kullanımı Uluslararası Hukuka Aykırı

Euro-Med'den Kritik Açıklama

Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsani Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde gerçekleştirilen kara saldırılarında bomba yüklü robot kullanmasının çeşitli uluslararası hukuki standartlara aykırı olduğunu vurguladı.

İhlaller ve Soykırım Suçlamaları

Euro-Med, yayınladığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının halkı kasten hedef alarak, açlık ve göçe zorlayarak soykırım suçunu artırdığını ifade etti. Bu bağlamda, bomba yüklü robotların uzaktan kontrol edilerek kullanılmasının, uluslararası hukuk açısından yasak olduğunu belirtti.

Ölümler ve Yaralılar İçin Tehditler

Örgüt, bomba yüklü robotların hedef almadığı askeri açıdan geçerli noktalara yönlendirilmesinin muhtemel sonuçlarına dikkat çekti ve bu durumun büyük can ve mal kaybına yol açacağını kaydetti. Euro-Med ayrıca, Gazze'deki sıkı ablukanın sonucunda hayatta kalanların açlık ve susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktardı.

Acil Durumlarda Zorluklar

Bombardımanlardan kurtulanların, ilk yardım ve sivil savunma ekiplerinin ulaşımında yaşadıkları güçlükler de raporda yer aldı. Euro-Med, özellikle bölgede abluka altında yaşayanların dışarı çıkmadan gıda bulmasının imkansız hale geldiğini bildirdi.

Son Durum

Bir güvenlik kaynağı tarafından paylaşılan bilgide ise, Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki kara saldırılarında bomba yüklü robotların kullanıldığı belirtildi. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun bölgelerine yönelik hava ve kara saldırılarına devam ederken, bölgeyi sıkı bir ambargo altında tutmaya devam etmekte.