DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,3 0%
BITCOIN
1.969.055,75 0%

Ether ETF'lerinde Düşüş ve Likidite Sorunu

Ether ETF'lerinin likiditesinde önemli bir azalma yaşanırken, Bitcoin ETF'leri güçlü kalmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 06.09.2024 15:24
Güncelleme Tarihi: 06.09.2024 15:24

Ether ETF'lerinde Düşüş ve Likidite Sorunu

ETH ETF'lerinde Hayal Kırıklığı

Bitcoin (BTC) piyasası, 11 Ocak'ta spot ETF'lerin piyasaya sürülmesiyle birlikte önemli bir likidite artışı yaşarken, ether (ETH) ETF'lerinde aynı olumlu tablo gözlemlenemedi.

Londra Merkezli CCData'nın Verileri

Londra merkezli CCData'nın raporlarına göre, ether'in emir defteri likiditesi, 23 Temmuz'da piyasaya sürülen dokuz ETF sonrasında ciddi bir daralma gösterdi. ABD'deki merkezi borsalarda listelenen ETH çiftleri için ortalama piyasa derinliği, %20 azalarak yaklaşık 14 milyon dolara geriledi. Bu durum, spot fiyatın her iki yönde %5 oranında hareket etmesini daha da kolaylaştırdı.

Analistlerin Değerlendirmesi

CCData araştırma analisti Jacob Joseph konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Merkezi borsalardaki ETH çiftleri için piyasa likiditesi yılın başından daha yüksek olmasına rağmen, likidite haziran ayındaki zirvesinden bu yana yaklaşık %45 düştü. Bu düşüş, kötü piyasa koşulları ve yaz aylarında genellikle daha düşük ticaret hacmiyle ilişkili mevsimsellik etkilerinden kaynaklanıyor." dedi.

Likidite Kavramı ve Piyasa Durumu

Emir defteri likiditesi, piyasanın spot fiyatı etkilemeden büyük alım-satım emirlerini absorbe etme yeteneğini ifade eder. Derinliğin fazla olması, likiditenin güçlendiği ve kayma (slippage) maliyetlerinin azaldığı anlamına gelir.

CME Vadeli İşlemleri ve Ether ETF'leri

Farside Investors’ın verilerine göre, ether ETF'leri 23 Temmuz'dan bu yana 500 milyon doların üzerinde bir kümülatif çıkış yaşadı. CoinDesk'in sağladığı verilere göre, ether’in fiyatı ise %25'in üzerinde düşüş göstererek 2,380 dolara geriledi.