DOLAR
34,25 0,05%
EURO
37,49 0,08%
ALTIN
2.916,72 0,39%
BITCOIN
2.156.923,24 -0,45%

Eski Mossad Direktörü Halevy'den İsrail-İran Gerilimi Uyarısı

Efraim Halevy, İsrail'in İran ile olan gerilimi konusunda hükümetin dikkat etmesi gereken kritik noktaları vurguladı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 15:38
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 15:38

Eski Mossad Direktörü Halevy'den İsrail-İran Gerilimi Uyarısı

Eski Mossad Direktörü Halevy'den Uyarılar

İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski Direktörü Efraim Halevy, İsrail ve İran arasındaki gerilim hakkında hükümeti uyararak, "'10 milyonu (İsrail nüfusu) tehlikeye atmalı mıyız?' sorusu, çok, çok ciddi ele alınması gereken bir konu." dedi.

Gerilim Üzerine Değerlendirmeler

ABC News'e verdiği mülakatta Halevy, bu gerilime yönelik endişelerini paylaştı. Halevy, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülke meselelerine ilişkin yaklaşımını eleştirerek, "(Netanyahu) belli bir zamanda, bu konularda tutumunu gözden geçirmek zorunda kalacak çünkü sonsuza kadar savaş halinde yaşamak istemiyoruz." ifadesini kullandı.

İsrail'in Stratejisi

Halevy, Israel'in İran'a karşı "geniş çaplı karşılık verme" istekliliği hakkında karar vermesi gerektiğini belirtti. "'10 milyonu tehlikeye atmalı mıyız?' sorusu çok, çok ciddi ele alınması gereken bir konu. Umuyorum ki yönetim, İran’a en üst düzeyde karşılık vermeyi tercih etmez," dedi. Ayrıca, „İsrail'in birdenbire en üst düzeye çıkmasının akıllıca olacağını sanmıyorum. Belki başka bir şey yaparak, İranlılara karşılık vermemeleri için bir seçenek sunulabilir,“ şeklinde konuştu.

İran ve Hizbullah İle İlgili Görüşleri

Halevy, İran'ın İsrail için "varoluşsal bir tehdit oluşturmadığını" belirterek, "İsrail'in elinde birçok kabiliyeti var. Ülkeyi ve vatandaşlarını koruma kapasitesine sahibiz," dedi. Ayrıca, Hizbullah’ın tek seferlik bir operasyonla ortadan kaldırılamayacağını vurguladı ve İsrail'in Lübnan'a kısıtlı güçle girdiğini, ayrıca Litani Nehri'nin ötesinde Hizbullah'ın var olmayacağı geniş bir alan oluşturmayı hedeflediğini ifade etti. Eski Mossad Direktörü Halevy, "İsrail’in Lübnan'ı ve burada boşaltacağı alanı ele geçirmekle ilgilenmediğini" sözlerine ekledi.