DOLAR
34,92 -0,04%
EURO
36,7 0,02%
ALTIN
2.976,68 0%
BITCOIN
3.548.229,03 -0,05%

Eski Lübnan Başbakanı Hariri, Suriye'deki Gelişmeleri Değerlendirdi

Saad el-Hariri, Esed rejiminin düşüşünü mezhepçiliğin sona ermesi olarak yorumladı ve Suriyelilerin bilincini övdü.

Yayın Tarihi: 14.12.2024 12:24
Güncelleme Tarihi: 14.12.2024 12:24

Eski Lübnan Başbakanı Hariri, Suriye'deki Gelişmeleri Değerlendirdi

Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den Esed Değerlendirmesi

Eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin düşüşünü, "ülke dışından güç kazanma anlayışıyla mezhepçiliği körüklemenin düşüşü" olarak değerlendirdi. Hariri'nin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, Baas rejiminin düşmesi ile birlikte Suriyelilerin yeni bir dönemin kapılarını araladığını belirtti.

Hariri, Esed rejiminin çöküşünü, "İşte o karanlık saatten beri beklediğim gün" diyerek tanımladı ve Suriyelilerin, "(Esed'in) Büyük hapishanesinden kurtarılan Şam'da özgürlüğün sesinin haykırmasını görmekten ne kadar da mutlu olduğumdan" bahsetti.

Suriyelilerin farklı topluluklarının, Esed'in düşüşünü "Suriye'nin düğün günü" olarak kutladığını ifade eden Hariri, "Golan'ı az bir paraya satıp, kendisine para ödeyen veya kendi halkına karşı onu savunan herkese, kendini satan, yarım asırdan uzun süredir Filistin ticareti yapan rejim yıkıldı" yorumunu yaptı.

Esed'in İhaneti ve Mezhepçilik Üzerine Yorumlar

Esed'in Suriye ve Arap dünyasına ihanet etmesini normal bulan Hariri, "Esed'in düşüşü, yönetimi tekeline alma ve ülke dışından güç kazanma anlayışıyla mezhepçiliği körüklemenin düşüşüdür. Diktatörün düşüşü, bireylere ve topluluklara adaletsizlik ve keyfilik gibi yaklaşımları devirmediği sürece hiçbir anlam ifade etmez" diye konuştu.

Hariri, Esed'in hatalarının tekrarlanmaması gerektiğinin altını çizerken, Suriye halkının yeniden dirilişinin de bu koşullara bağlı olduğunu vurguladı. "Suriyelilerin ve devrimin öncülerinin bilinci dünyayı şaşırttı. Şiddeti ve intikamı reddeden bu yaklaşım, devrimin gerçek yüzünü dünyaya hoşgörü ve bilinçli olma modeli olarak sundu" şeklinde görüş belirtti.

Son olarak, Suriye'de elde edilenlerin korunması ve ülkenin özgürlük dolu bir yere dönüştürülmesi için geçiş sürecinin tamamlanmasının gerekliliğini yineledi. "Suriye ve özgürlük, acının ve umudun hikayesidir, devrimin ilk çağrısıdır" diyen Hariri, Suriye halkının mücadelesine dikkat çekti.

Suriye'deki Son Gelişmeler

Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaşmıştı. 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde üstünlük elde eden gruplar, 7 Aralık'da Şam'a girmeye başladı. Bu süreçte halk kitlelerinin de destek vermesiyle rejim, Şam ve diğer birçok bölgedeki kontrolünü kaybederek çöküşe geçti.

Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esed başkentten kaçmak zorunda kaldı. Öte yandan, Suriye Milli Ordusu, aralıkta başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu'nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG'den kurtardı. Bu operasyonda Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör yuvası kabul edilen bölge, PKK/YPG'den temizlendi.