Bist 100
10.647,91 0%
DOLAR
32,88 -0,25%
EURO
35,18 -0,54%
ALTIN
2.438,47 -0,29%

Eski HDP milletvekillerinin yargılanmasına başlandı!! 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve hapis cezası istemleri

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde, 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili olarak eski HDP milletvekillerinin yargılanmasına başlandı. Mahkeme, sanıkların terör eylemleri gerçekleştirme çağrılarıyla suçlandığını belirtti.

Yayın Tarihi: 25.06.2024 23:19
Güncelleme Tarihi: 25.06.2024 23:19

Eski HDP milletvekillerinin yargılanmasına başlandı!! 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve hapis cezası istemleri

DAVANIN İLK DURUŞMASI

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan olaylarla ilgili olarak beş eski HDP milletvekilinin yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Davada, sanıklar Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar, 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve çeşitli sürelerde hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Duruşmaya sanık avukatları katılırken, sanıklardan Hüda Kaya, tutuklu bulunduğu cezaevinden video konferans aracılığıyla katıldı. Diğer sanıklar Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar ise duruşmada hazır bulunmadı. Savunmasını yapan Hüda Kaya, suçlamaları reddetti ve sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduklarını dile getirdi.

Mahkeme heyeti, Hüda Kaya'nın yurt dışına çıkış yasağı ve karakola imza verme şartıyla tahliyesine karar verdi. Eksikliklerin giderilmesi amacıyla dava, 10 Eylül 2024 tarihine ertelendi.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

İddianamede, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde ülke genelinde gerçekleşen eylemlerle ilgili olarak PKK/KCK yöneticileri, örgüte bağlı yapılanmalar, HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarının, halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeye çağırdığı belirtiliyor. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere 35 ilde meydana gelen olaylarda 37 kişinin öldüğü, 29 kişinin ise öldürülmeye teşebbüs edildiği iddianamede yer alıyor. Ayrıca, çok sayıda yaralama, mala zarar verme, alıkoyma, hırsızlık, yağma, iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, Türk bayrağını yakma ve Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçlarının işlendiği bildirildi.

Olayların gerçekleştiği tarihte milletvekili olan Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü ve Garo Paylan ile 27. dönem milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Pero Dundar'ın, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine aynı suçlardan yargılanan 108 sanıkla birlikte 6-8 Ekim olaylarını başlatıp gerçekleştirilmesi konusunda fikir ve eylem birliği içerisinde oldukları iddia ediliyor. Sanıklar, Yasin Börü ve arkadaşlarının da aralarında bulunduğu 37 kişiye yönelik öldürme ile devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak suçlarından 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

OLAYLARIN ARKA PLANI VE YARGI SÜRECİ

6-8 Ekim olayları, HDP'nin çağrısıyla sokaklarda protesto eylemlerinin başladığı ve bu eylemlerin şiddet olaylarına dönüştüğü bir dönemi kapsıyor. Olaylar sırasında birçok kişi hayatını kaybetti, yaralandı ve maddi hasarlar meydana geldi. Bu olaylar, Türkiye'nin yakın tarihindeki en önemli toplumsal olaylardan biri olarak görülüyor ve yargı süreci, olayların sorumlularının belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor.