Rüşvet Davası Devam Ediyor
Ankara Emniyet Müdürlüğünden 4'ü polis olmak üzere toplam 5 kişinin, "rüşvet" ve "mal varlığı bildirilmesi kanununa muhalefet" suçlarından yargılanmasına Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşmaya Katılanlar
Duruşmaya, dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Alp Aslan, Asayiş Şube Müdürlüğünden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Oben Özay, Ercan Karagöz, Serdar Coşkun ile başka bir davada tutuklu yargılanan suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan katıldı.
Ayhan Bora Kaplan'ın Savunması
Mahkeme Başkanı, önceki duruşmada ifadesi alınmayan Ayhan Bora Kaplan'a savunma yapması için söz verdi. Kaplan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra emniyetteki değişiklikler hakkında bilgi vererek, birlikte yargılandığı sanıkların da aynı dönemde göreve geldiğini ifade etti.
Kaplan, sahip olduğu iş yerlerine yönelik emniyetin baskılarını belirtirken, "Ramazan ayında 3 kez gözaltına alındım. Yardım dağıtıyordum, 'dağıtmayacaksın' denildi. Kolileri toplayıp yaktılar" diyerek yaşadığı baskılara dikkat çekti.
Gözaltına Alınma Süreci
Gözaltına alınmasına dair ifadesinde, yurt dışına çıkmak için bilet aldığını ve havalimanına girdiği sırada hakkında dosya olmadan gözaltına alındığını iddia etti. Kaplan, başka bir sanık aleyhine ifade vermeye zorlandığını da öne sürdü.
Diğer Sanıkların Savunmaları
Sanık Alp Aslan, döneminde Kaplan'a yönelik fiziki ve teknik takip yapıldığını, bu takiplerin yasal çerçevede gerçekleştiğini savundu. Oben Özay ise, "Bizim görevimiz sokakta nizamı sağlamaktı. İsmim öne çıktığı için daha fazla uygulama yaptık" dedi.
Mahkeme Heyeti Kararını Verdi
Sanık ve avukatların beyanlarının ardından mahkeme, bazı sanıklar hakkında adli kontrol kararının devamına hükmederek duruşmayı 7 Mart 2025'e erteledi.
Davanın Geçmişi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada, söz konusu sanıkların mali profilleri ile uyumsuz yüksek tutarlı banka hesaplarına para yatırıldığı tespit edilmişti. Hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan'ın ifadeleri ve telefon kayıtları delil olarak yer almıştı.
Sanıklar Alp Aslan ve Oben Özay için 5 yıla kadar hapis ve 10 milyon liraya kadar para cezası talep edilirken, Aslan için ayrıca "rüşvet" suçundan 12 yıl hapis cezası istenmiştir. Her iki emniyet müdÜRünün de "ömür boyu kamu hizmetinden men edilmesi" talebinde bulunulmuştur.