Eski Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve Ailesine Yönelik Yolsuzluk Davası

Bangladeş’te Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, eski Başbakan Hasina ve ailesine 'yetkiyi kötüye kullanma' suçlamasıyla dava açtı.

Yayın Tarihi: 13.01.2025 19:09
Güncelleme Tarihi: 13.01.2025 19:09

Eski Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve Ailesine Yönelik Yolsuzluk Davası

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'ndan Davalar

Bangladeş'te Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (ACC), eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid ile ailesi hakkında 'yetkiyi kötüye kullanma' suçlamasıyla dava açtı. Dava, Hasina'nın Hindistan'a giden döneminde, haksız arazi alımları gerçekleştirdiği gerekçesiyle başlatıldı.

İsimler ve Suçlamalar

Dava dosyasında Şeyh Hasina'nın yanı sıra, kardeşi Rehana ve Rehana'nın üç çocuğu da yer alıyor. ACC Genel Müdürü Akhtar Hossain, dava açma nedenini 'Hasina ailesinin arazi almak için yetkilerini kötüye kullandığı' şeklinde açıkladı. Öne sürülen iddialara göre, eski başbakan, başbakanlık yetkilerini kullanarak arazi alımını yasa dışı bir şekilde kolaylaştırmaya çalıştı.

Tulip Siddiq'in Durumu

Dava edilenler arasında, Hasina'nın yeğeni ve İngiltere Hazine Bakanlığında Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı olan Tulip Siddiq de bulunuyor. Bu durum, uluslararası alanda dikkat çekerken, Siddiq'in görevdeki durumu hakkında da soru işaretleri oluşturuyor.

Önceki Suçlamalar

Eski Başbakan Hasina hakkında, Ekim 2024'te kitlesel öğrenci protestolarında işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçlardaki rolü nedeniyle bir tutuklama kararı çıkarılmıştı. Uluslararası Suçlar Mahkemesi, bu kapsamda 6 Ocak'ta ikinci bir tutuklama kararı vermişti.

Geçmişteki Protestolar ve Şiddet Olayları

Bangladeş’te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı, Temmuz 2024'te geniş ölçekli öğrenci protestolarına yol açtı. Bu gösteriler sırasında meydana gelen şiddet olayları sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Protestoların artması üzerine dönemin Başbakanı Hasina, resmi konutunu terketmek zorunda kalmıştı.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos 2024'te geçici hükümet başkanı olarak göreve başladıktan sonra yaşanan gelişmeler de dikkat çekmişti.