Erzurum'da Et ve Süt Çalıştayı Gerçekleştirildi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından düzenlenen "Erzurum Et ve Süt Çalıştayı", Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Çalıştay, sektörde daha verimli üretim elde edilmesi, üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve kaliteli et ile süt üretimi üzerine uygulanabilir stratejilerin belirlenmesine yönelik fikir alışverişine sahne oldu.
Et ve Sütün Zengin Potansiyeli
KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, çalıştayda yaptığı konuşmada, Erzurum'un mera zenginliği ve köklü hayvancılık kültürü ile et ve süt denilince akla gelen ilk iller arasında yer aldığını ifade etti. Güven, endemik bitki zenginliği ve yüksek rakımda elde edilen ürünlerin, benzersiz aromalara sahip olduğunu vurguladı. Özellikle Erzurum'dan çıkan civil peynir, göğermiş peynir ve cağ kebabının yüksek talep gördüğünü belirtti.
Hayvancılık Sektöründeki Zorluklar
Güven, hayvancılık sektörünün karşılaştığı en ciddi sorunlardan birinin, genç ve eğitimli nüfusun sektörden uzak durması olduğunu kaydetti. Bu duruma ek olarak, kırsal nüfusun azalmasının da sektör üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti ve kırsal ekonominin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, et ve süt kayıplarının azaltılması ve buzağı ölümleri konularında çözüm üretme ihtiyacına da değindi.
Markalaşma ve Ürün Özellikleri
İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, Erzurum'un tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini öne çıkarmalı ve bu ürünleri ulusal piyasaya tanıtmak gerektiğini ifade etti. Kenger, etin, yüksek rakımda otlayan hayvanların sağladığı özel besin değerleri ile markalaşması ve sütün içindeki vitamin ve minerallerin belirlenip tanıtılması gerektiğini belirtti.
Çalıştay, kurumların bilgilendirme sunumları ve yuvarlak masa çalışmaları ile sona erdi. Etkinliğe; Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.
Erzurum'da, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından üretim ve verimliliğin artırılması amacıyla "Erzurum Et ve Süt Çalıştayı" düzenlendi.
Erzurum'da, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından üretim ve verimliliğin artırılması amacıyla "Erzurum Et ve Süt Çalıştayı" düzenlendi.