Erzurum'da Kış Hazırlıkları Başladı
Erzurum'da hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte arıcılar, önümüzdeki sezon için arılarını kışlatmaya yönelik hazırlıklarını tamamladı. Bal üretiminin yaygın olduğu bu bölgede, arıların sağlıklı bir şekilde kış geçirebilmesi için kovanlar, çuvallar ve brandalar ile kaplanıyor.
Arıcıların Kış Hazırlıkları
Bal üreticisi Mehmet Ali Bayır, kış döneminde arılarının kışlatma işlemlerinin kentte gerçekleşeceğini ve hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Bayır, "Arıların kışı rahatlıkla geçirebilmeleri için zayıf iki kovanı bir kovana çevirdim. Arıların korunması için kovanları brandayla kapattım. Kışı geçirmeleri için her bir kovanda 15-20 kilogram saf bal bulunduruyoruz." dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü'nden Açıklama
Alpaslan Kenger, Erzurum'da arıcılıkla ilgili yanlış anlaşılmaları düzeltti. Kenger, “Şu an ortam sıcaklığı 2-3 derece. Arı, hava sıcaklığı 14 derecenin altına düştüğünde uçmaz ve kovandan çıkmaz. Dolayısıyla şu an arılarda bir faaliyet yok. Kovanlar nem almayacak şekilde yüksekte muhafaza edildiği sürece, Erzurum'da da arıları kışlatabiliriz.” şeklinde konuştu.
Erzurum'daki Arıcılık Potansiyeli
Kenger, Erzurum'daki arıcılık faaliyetlerinin ve potansiyelinin artırılması gerektiğinin altını çizdi. Kentte 2 bin yerli arıcı bulunduğunu ifade eden Kenger, "Gezgin arıcılarla birlikte yaklaşık 200 bin kovan bal üretimi yapılıyor. Yüksek rakım ve zengin bitki florası, bal kalitesini olumlu etkilemektedir,” dedi.
Elde edilen balın kalitesinin artırılması amacıyla çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Kenger, “Hedefimiz Erzurum'da arıcılığı yaygınlaştırmak ve maksimum kazancı sağlamak." dedi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Kış mevsiminde dondurucu soğukların yaşandığı Erzurum'da arıcılar, sonraki sezon iyi verim almak ve kayıpları önlemek için arılarını kışlatmaya başladı. Sonbahar dönemine kadar üretim yapan arıcılar, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle kovanlar arasındaki mesafeyi daralttıktan sonra çuval, branda gibi koruyucu malzemeyle kovanları muhafaza ederek arıları soğuktan koruyor.
Kış mevsiminde dondurucu soğukların yaşandığı Erzurum'da arıcılar, sonraki sezon iyi verim almak ve kayıpları önlemek için arılarını kışlatmaya başladı. Sonbahar dönemine kadar üretim yapan arıcılar, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle kovanlar arasındaki mesafeyi daralttıktan sonra çuval, branda gibi koruyucu malzemeyle kovanları muhafaza ederek arıları soğuktan koruyor.