Ankara Ticaret Odası'ndan Açıklama
Ankara Ticaret Odası (ATO), enflasyon düzeltmesi uygulamasının işletmelere ek vergi yükü getirmemesi gerektiğini vurguladı.
Panel Sonuç Raporu Yayınlandı
ATO'nun, İstanbul Gedik, Başkent ve Atılım üniversiteleri işbirliği ile nisan ayında gerçekleştirdiği "Enflasyon Düzeltmesi, Enflasyon Muhasebesi Midir?" başlıklı panelin sonuç raporu duyuruldu.
Enflasyon Düzeltmesinin Etkileri
Raporda, enflasyon düzeltmesinin, mevcut haliyle bir servet vergisi niteliği kazanabileceği ifade edildi. İşletmelerin yatırım amaçlı tutulan gayrimenkullerinin değerlemesi, kazanç elde edildiği kabul edilerek vergilendirilmektedir. Ayrıca, yıllara yaygın inşaat projelerinde yapılan enflasyon düzeltmesi kazanç olarak değerlendirilecektir.
Mali Yük ve Talep
Yılsonunda yapılan enflasyon düzeltmesinin her geçici vergi döneminde tekrarlanmasının, mükellefler ve mali müşavirler için ekstra bir iş yükü oluşturacağına dikkat çekildi. Bu sebeple, enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanmaması gerektiği talep edildi.
Muhasebe İşlemi Olarak Görülmeli
Raporda, enflasyon düzeltmesinin vergisel değil, muhasebesel bir işlem olarak ele alınması gerektiği kaydedildi. Gürsel Baran, enflasyon düzeltmesi hesaplamalarının ortaya çıkaracağı farkların mükelleflere ek vergi yükü getireceğini belirtti.
Ağır Ekonomik Koşullar
ATO Başkanı Gürsel Baran değerlendirmesinde, son dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin Türkiye'deki enflasyonu etkilediğini dile getirdi. Baran, yüksek enflasyonun yarattığı fiktif kazançların vergi yükünden kaçınmak adına enflasyon muhasebesinin uygulanmasını beklediklerini ifade etti.
Vergi Adaleti ve Sürdürülebilirlik
Baran, "Enflasyon düzeltmesi nedeniyle mükelleflere vergi yüklenmesi, vergi adaletini zedeleyecektir. Ekonominin ve vergi gelirlerinin sürdürülebilirliği öncelikli hedefimiz olmalıdır," dedi.