Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı. Bayraktar, Türkiye'nin konutlarında kullandığı elektriğin tamamının rüzgar ve güneş enerjisinden üretildiğini belirtti.
Bayraktar, enerji talebinin son 20 yılda yaklaşık üç kat arttığını ifade ederek, yıllık %4,5’in üzerinde bir elektrik talep artışı yaşandığını kaydetti. "Arz güvenliği bizim öncelikli konumuzdur"
Bayraktar, Türkiye'nin dışa bağımlılığı azaltma stratejisinin 2002 yılından beri sürdürüldüğünü ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmanın, ulaşım, tarım, enerji ve sanayi gibi birçok alanı dönüştürmeyi gerektirdiğini ifade etti.
Bakan Bayraktar, Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerinin toplam elektrik üretiminin %2,5'ini sağladığını ve bu santrallerin doğal gaz ihtiyacının 6 milyar metreküp olduğunu belirtti. Nükleer enerjinin Türkiye'nin hem iklim hedeflerine ulaşması hem de enerji bağımsızlığı açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Bayraktar, yeşil hidrojeni, depolama ve karbon yakalama teknolojilerini enerji üretiminde kullanmanın önemine değinerek, Eskişehir'deki bor rezervlerinin katma değerli ürünler üretmek için stratejik bir avantaj sunduğunu aktardı.
Günlük iç ve dış üretimin toplam 20 milyon metreküpü bulduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin ihtiyacının %15'ini karşıladığını ifade etti. Ayrıca, elektrik fiyatlarının Avrupa平均ine göre oldukça düşük olduğunu söyledi, ancak sübvansiyon kapsamındaki 1,2 milyon hanenin elektriği gerçek fiyatla yansıtılacak.
Son olarak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanı sıra birçok kurumun 2025 yılı bütçeleri kabul edildi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.