DOLAR
34,07 0,01%
EURO
37,96 0,38%
ALTIN
2.882,86 -0,29%
BITCOIN
2.159.302,5 -0,34%

Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi'den BM Zirvesinde Kritik Mesajlar

Bakan Marsudi, BM Geleceğin Zirvesi'nde İsrail'in soykırımına son verilmesi ve Filistin'in iki devletli çözümle bağımsızlığı için çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 23.09.2024 21:03
Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 21:03

Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi'den BM Zirvesinde Kritik Mesajlar

BM Geleceğin Zirvesi'nde Dikkat Çeken Açıklamalar

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Birleşmiş Milletler'in (BM) düzenlediği Geleceğin Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Marsudi, Filistin'in bağımsızlık hakkının tanınması gerektiğini vurgulayarak, "İsrail'in devam eden soykırımı derhal sona ermelidir. Yeter artık. Filistin'in devlet olma hakkı, iki devletli çözüm temelinde gerçekleştirilmelidir," ifadelerini kullandı.

Büyük Zorluklarla Yüzleşmenin Zamanı

Marsudi, zirvede yaptığı konuşmada, dünya genelinin karşı karşıya olduğu jeopolitik mücadeleler ve iklim krizleri gibi büyük zorluklar karşısında çok taraflılığın zayıfladığını ve etkinliğinin sorgulandığını belirtti. Bu çerçevede, güven ve küresel dayanışmanın yeniden tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.

Stratejik Hedefler Açıkladı

Bakan, üç stratejik hedef belirtti. Birincisi kalıcı barışın sağlanması iken, ikincisi kalkınma hakkının korunmasıdır. Marsudi, 2030 hedeflerine ulaşmak için kolektif çabaların hızlanması gerektiğini vurguladı:

"Küresel Güney'in, ticarette ayrımdan arınmış olma hakkı vardır," dedi.

Üçüncü hedef olarak kapsamlı bir dünya düzeninin gerekliliğine dikkat çeken Marsudi, BM Güvenlik Konseyi'nde reform dahil daha etkili bir küresel yönetime ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve "gerçek ve doğru reform" çağrısında bulundu.