DOLAR
34,16 -0,2%
EURO
38,06 0,32%
ALTIN
2.922,17 -0,18%
BITCOIN
2.160.796,75 1,47%

Endonezya'dan BM Reformu İçin Çarpıcı Çağrı

Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, BM sisteminin zayıflığını vurgulayarak acil reform gerekliliğini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 19:26
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 19:26

Endonezya'dan BM Reformu İçin Çarpıcı Çağrı

BM Sisteminde Reform Gereksinimi

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Birleşmiş Milletler (BM) sistemindeki çok taraflılığın zayıflığını, Filistin'deki insani durumla gözler önüne serdi.

Güç ve Adalet Arasındaki Denge

New York'taki 79. BM Genel Kurul toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Marsudi, "Gücün adalete üstün geldiği bir döneme sürüklenme riskiyle karşı karşıyayız." dedi.

Uluslararası Hukuka Vurgu

Gazze'deki durumu ve Orta Doğu'daki artan gerginlikleri hatırlatan Bakan, "Ukrayna, Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'da yaşananların yeni bir normal haline gelmesine izin vermeyin." çağrısında bulundu.

Brezilya'nın Reform Çağrısına Destek

Marsudi, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından gündeme getirilen BM reformu için de destek verdi.

İklim ve Teknoloji Üzerine Öneriler

Gelişmiş ülkelerin iklim finansmanı, sürdürülebilirlik ve kalkınma konularındaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan, verilen sözlerin ve somut adımların arasındaki uçurumun kapatılması gerektiğini belirtti.

Son olarak, dijital yönetim, siber yönetmelikler ve yapay zeka konularında yeni düzenlemelerin gerektiğine değinen Marsudi, teknolojik ilerlemenin toplumun her kesimine fayda sağlaması gerektiğini ifade etti.