DOLAR
34,14 -0,15%
EURO
37,96 0,42%
ALTIN
2.882,97 -0,3%
BITCOIN
2.164.266,78 -0,38%

En düşük emekli maaşı 18.535 TL, Asgari ücrete de Eylül düzenlemesi sabah sabah açıklandı

Emekliye Temmuz ayında yapılacak olan zam konusunda yeni gelişmeler mevcut. 4A 4B ve 4C zamları kesinleşiyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 06.06.2024 16:06
Güncelleme Tarihi: 06.06.2024 16:06

En düşük emekli maaşı 18.535 TL, Asgari ücrete de Eylül düzenlemesi sabah sabah açıklandı

Temmuz zamları ile alakalı çalışamalar şimdiden başlamış bulunuyor. Geçtiğimiz senenin son 6 aylık enflasyon oranına ek olarak refah payı eklemesi ile memur maaş zammı oranında zam alan emekli, Temmuz ayında açıklanacak olan zammı merakla bekliyor. 5 aylık enflasyonun açıklanması akabinde emekli şimdiden yüzde 22,76 oranında zammı hedeflerken, Haziran ayı enflasyonu açıklanması akabinde taban zam oranı ortaya çıkacak. 3 Temmuz da açıklanacak olan veriler öncesinde çalışmalar devam ederken, uzmanların hedefleri ve hesaplamaları ile emekli ve memurların zamları da ortaya çıkıyor. 

Emekli ve memura yapılacak olan zamma istinaden asgari ücretli de kendisine yapılmayacak olan zam konusunda kara kara düşünmeye başladı. Hükümet tarafından verilen karar doğrultusunda asgari ücrete ara zam yapılmayacağı kesineşirken, artan enflasyona göre Eylül ayında yeni bir müjde verilebileceği belirtiliyor. 

tl

 Memur ve memur emeklisinin zam oranlarının en az yüzde 20,4 olarak tahmin edildiği şu günlerde 4C maaş zammının SSK ve Bağ-Kur'lu ile eşitlenebileceği tahminleri de sunuluyor. Hükümet memurlara refah payı eklemesi yapmayacağını belirten uzmanlar, zamların bu oranda takılı kalacağını belirtiyor. 

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI HESABI

Zam oranları 3 Temmuz da açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonu akabinde 6 aylık toplam oranında hesaplanacak. Yapılan hesaplamada En düşük memur emeklisi maaşı enflasyon ve toplu sözleşme farkıyla 17.715 lira olacağı tahmin edilirken, 4A 4B zammına eşitlenmesi durumunda  18.535 TL olabileceği de belirtiliyor. 

tll

Emekli memurları yakından ilgilendiren bu zam oranı ile alakalı olarak uzman isim İsa Karakaş sabah saatlerinde yorumunu belirtti. Memur emeklisinin ilk defa bu kadar düşük zam alacağını belirten isim, lk defa bu kadar zor bir duruma düştüğünü belirtti. 

TEMMUZDA ASGARİ ÜCRETE ZAM YOK

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını belirten Karakaş, Eylül ayında bir düzenlemenin gelebileceğini belirtti. Temmuz ayında zam yapılmayacak olan asgari ücretlinin hevesinin kaçmaması gerektiğini belirten Karakaş, düzenlemenin Eylül ayında gelebileceğini ve asgari ücretlinin Eylül ayını beklemesi gerekliliğini belirtti.