DOLAR
34,08 -0,03%
EURO
37,97 -0,05%
ALTIN
2.821,52 -0,25%
BITCOIN
2.039.389,09 0,41%

Emeklilere Ek Gelir İmkanları: Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

2025'te hayata geçecek olan yeni emeklilik sistemi, çalışanlara ek maaş imkanı sunacak.

Yayın Tarihi: 14.09.2024 10:10
Güncelleme Tarihi: 16.09.2024 00:46

Emeklilere Ek Gelir İmkanları: Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Emeklilere Ek Gelir İmkanları: Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde emeklilik sistemine dair önemli yenilikler duyuruldu. Bu gelişmeler, emeklileri ve emekli olmayı planlayanları yakından ilgilendiriyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?

2025 yılı son çeyreğinde uygulamaya girmesi beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, mevcut emeklilik sistemine alternatif bir seçenek oluşturacak. Resmi Gazete'de yapılan açıklamada, bu yeni sistemin işveren katkısıyla desteklendiği belirtildi.

Emeklilere Ek Gelir İmkanları: Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Nasıl İşleyecek?

Orta Vadeli Program'da sunulan bu sistem, otomatik katılım ile bireysel emeklilik sistemine katkı sağlayacak. Çalışanlar, işverenle birlikte desteklenecek ve emekli olduklarında ek bir maaş alabilecekler. Ayrıca, bu birikimlerini ya aylık ödeme olarak ya da toplu şekilde nakit çekebilecekler.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Şartları

Yeni sistemde, 45 yaş altındaki çalışanlar için zorunlu bireysel emeklilik uygulamasının tamamlayıcı bir niteliğe sahip olacağı belirtildi. Çalışanlar, brüt maaşlarının %3’ünü Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktaracak. Devlet desteği de bu süreçte önemli bir rol oynayacak.

Yeni Emeklilik Sistemi Ne Zaman Başlayacak?

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2025 yılında devreye alınacağı açıklandı. Bu yeni sistemle birlikte çalışanların emeklilik dönemlerinde daha iyi bir yaşam standardı sağlamaları amaçlanıyor.

Emeklilik İçin Yaş Şartı Değişebilir

Mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik yaşı 56 iken, yeni sistemde bu yaşın 60’a çıkabileceği düşünülüyor. Ancak bu değişikliklerin kesinleşmesi, yasal düzenlemelere bağlı olacak.

Fon Büyüklüğü ve Katılımcı Sayıları

SGK primlerini etkilemeyecek olan yeni sistemle, BES'teki katılımcı sayısının 9 milyon 276 bin, otomatik katılım sistemindekinin ise 7 milyon 535 bin olduğu belirtiliyor. Yeni sistemin devreye girmesiyle birlikte fon büyüklüğünün artması bekleniyor.