Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Emekli ve memur zammında sürpriz tablo! Günler kala yeni maaşlar sızdırıldı

Maaş artışlarına yalnızca beş gün kala emekli ve memurların maaş zamlarıyla ilgili durum netleşti. Memur ve emeklilerdeki zam oranlarına ilişkin detaylar haberimizde..

Yayın Tarihi: 01.07.2024 09:18
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024 09:18

Emekli ve memur zammında sürpriz tablo! Günler kala yeni maaşlar sızdırıldı

Temmuz 2024'teki maaş artışları için geri sayım devam ediyor. 3 Temmuz'da enflasyon istatistiklerinin açıklanmasına yalnızca beş gün kaldı. Milyonlarca insanın beklediği zam oranlarının en net tablosu ortaya çıktı. Emekli ve memurların maaşları ne kadar artacak? Temmuz ayında emekli maaşım ne kadar olacak? Memur maaşları ne kadar artacak? İşte tüm bu soruların yanıtları..

Emekli ve memur maaşlarının artırılmasına sadece 5 gün kaldı. Milyonlarca insan artışı yakından izliyor ancak yeni artış birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Bu soruların arasında; Refah payı olacak mı, seyyanen zam yapılır mı, faizler ne olacak?" gibi sorular yer alırken en net açıklama yapıldı. Peki temmuzda kimler zam alacak, asgari emekli maaşı miktarı ne kadar artacak? İşte detaylar..

Emekli ve memurların merakla beklediği Temmuz maaş zammına yönelik geri sayım sürüyor. Zam artışlarında önemli rol oynayan veri Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınladığı enflasyon oranıdır. Bu rakamlar SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine doğrudan maaş artışı olarak, emekli memur maaşları ile memur maaşları arasındaki fark olarak dikkate alınıyor.

Öngörülen program 3 Temmuz'da açıklanacak. Tahminleri büyük oranda doğru çıkan Merkez Bankası, piyasa beklenti anketinin sonuçlarını kamuoyuna duyurdu.

Emekli ve memur zammında sürpriz tablo

Beklenen enflasyon oranı %25 oldu!

Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği piyasa beklenti anketinin sonuçlarına göre, altı ay sonra enflasyon oranı yüzde 25 olacak. Bu oran ise, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine maaş artışı olarak sağlanacak, emekli memur ve memurlara ise yüzde 15'in üzerinde kalan kısım enflasyon farkı olarak verilecek. Yani memur ve emekli memur artış oranı yüzde 10 olacak. Ancak memur ve emekli memurların oranları da artacak. Ocak ayında toplu sözleşmede yüzde 15 oranında zam alan memurlar ve emekli memurlar, Temmuz ayında yüzde 10 oranında zam alacak. Genel artış oranının ise %20 olduğu açıklandı.

Refah payı zammı

Belirsiz kalan bir diğer nokta ise sosyal güvenlik üzerindeki yükün artmasıdır. Normal şartlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı refah payı emeklilere maaş artışı olarak ödenecekti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son dönemde yaptığı açıklamalarla sosyal güvenliğe katılım konusunda insanların kafasını biraz karıştırdı.

Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik primlerinin gündemde olmadığını söyleyerek emeklileri kızdırdı ancak sosyal güvenlik uzmanları, Erdoğan'ın katkı payı artırma kararının temmuz ayında açıklanacağını söylüyor. Yani emekliliğe sosyal yardım unsuru da ekleniyor.

Asgari emekli maaşı temmuz ayında artırılacak mı?

Şu anda yaklaşık 8 milyon Türkiyeli asgari emekli maaşı alıyor. Temel maaş sorunları nedeniyle düşük zam alanlar bile asgari emekli maaşlarının artırılmasını umuyor. Geçen yılın Mart ayında asgari emekli maaşına yapılan ilave artış nedeniyle Temmuz ayında herhangi bir artış yaşanmadı. Ancak asgari emekli maaşı da bu yıl temmuz ayı içinde güncellenecek. Beklenen artış 2500 ile 3500 TL arasındadır. Emekli ve memurların maaş artışlarına ilişkin net tablo 3 Temmuz'da netleşecek.