DOLAR
34 0,12%
EURO
37,98 -0,15%
ALTIN
2.826,56 -0,9%
BITCOIN
2.153.142,31 -5,05%

Elon Musk'ın X Platformu, Brezilya'daki Erişim Engelini Kısmen Aşıyor

X sosyal medya platformu, sunucu değişiklikleri ile Brezilya'daki erişim engelini kısmi olarak deldi. Musk'ın tepkileri devam ediyor.

Yayın Tarihi: 19.09.2024 01:16
Güncelleme Tarihi: 19.09.2024 01:16

Elon Musk'ın X Platformu, Brezilya'daki Erişim Engelini Kısmen Aşıyor

X'in Brezilya'daki Erişim Engelini Aşma Girişimi

Elon Musk'ın sahip olduğu X sosyal medya platformu, sunucularındaki yapılan değişikliklerle Brezilya'da uygulanmış olan erişim engelini kısmen aşmayı başardı. Bilgilere göre, Brezilya'da 20 milyondan fazla aktif kullanıcı bulunan platform, ağustos ayından beri bazı anlaşmazlıklar nedeniyle ulaşılamaz hale gelmişti.

Sunucu Yönlendirmeleri ile Erişim Yenilendi

Uzmanlar, X'in IP adresleri üzerinde elektronik bir gözlem yaparak, platformun kullanıcılara bir içerik dağıtım ağı olan Cloudflare üzerinden yönlendirdiğini belirtti. CLM siber güvenlik firmasının Latin Amerika Direktörü Pedro Diogenes, bu durum hakkında, "X'in yeni hizmeti, sunucularını koruyan dijital bir kalkan görevi görüyor." ifadelerini kullandı.

Bazı Kullanıcılar Yeniden Erişim Sağladı

Yaşanan gelişmeler sonucunda, Brezilya'daki bazı X kullanıcıları sosyal medya platformuna yeniden ulaşabilir hale geldi. Ancak, Elon Musk henüz bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı.

Resmi Kurumların Tepkileri

Öte yandan, Brezilya Ulusal Telekomünikasyon Ajansı (Anatel) da konuya dair açıklamasında, takibin sürdüğünü ve X'e getirilen yasaktaki bir değişiklik olmadığını belirtti.

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen bir dava dolayısıyla X'ten veri talep etmiş ve platformun yasal temsilci ataması konusunda 24 saat süre vermişti. Süre içinde temsilci atanmadığı için, mahkeme 31 Ağustos'ta platforma erişim engeli getirmişti.

Musk ise X üzerinden yaptığı bir paylaşımda, "İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biridir ve Brezilya'daki yargıç bu özgürlüğü siyasi nedenlerle yok etmeye çalışıyor." diyerek duruma gösterdiği tepkisini ifade etti.