DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,3 0%
BITCOIN
1.969.055,75 0%

Elon Musk’ın Neuralink şirketinde büyük skandal! En az 1500 hayvanın beyin çipi projesi için öldürülüğü raporlandı

Elon Musk, bu hafta ilk kez bir insanın beynine başarılı şekilde Neuralink implantı yerleştirdiğini iddia etti. Çalışma hakkında ortaya çıkarılan bilgilere göre; test aşamalarında kullanılan maymunların her biri 10 defa zorlu kafatası operasyonlarına maruz kaldı. Daha sonra ötenazi uygulanarak öldürüldü. Elon Musk’un şirketi tarafından geliştiren, zihin kontrolü ile cihazları yönetmeyi mümkün kılacak bu çipin bulunma sürecinde ise en a koyun ve domuz dahil 1.500 hayvan öldürdü.

Yayın Tarihi: 03.02.2024 11:36
Güncelleme Tarihi: 03.02.2024 11:36

Elon Musk’ın Neuralink şirketinde büyük skandal! En az 1500 hayvanın beyin çipi projesi için öldürülüğü raporlandı

Elon Musk'ın Neuralink projesini hayata geçirmek için gerçekleştirdiği hayvan deneylerinin ve testlerinin gerçek yüzü, DailyMail.com tarafından ortaya çıkarıldı. Elon Musk'ın bir insanın beynine ilk kez bir Neuralink implantı yerleştirdiğini iddia ettiği haftada, belgelerle bu iddianın gerçek yüzü ortaya döküldü. Şirketin operasyon sonrasında maymunların kafataslarındaki delikleri 'Bioglue' adı verilen bir madde ile kapatıp, gizlemeyi tercih ettiği açığa çıktı.

NEURALİNK PROJESİ NEDİR?

Elon Musk tarafından 2016 yılında kurulmuş olan Neuralink, mikron büyüklüğündeki cihazlar aracılığıyla insan beyni ile makine arasında bir bağlantı kurmayı hedefleyen bir tıbbi cihaz şirketi olarak biliniyor. Musk, şirketi geliştirmek için 1.500’den fazla hayvanı korkunç deneylere maruz bıraktığı teknolojiyi "nöral dantel" olarak adlandırıyor. Söz konusu olan bu teknoloji, beyne implante edilen 64 iplikten oluşan küçük elektrotlarla çalışıyor. Neuralink projesinin, başlangıçta ALS gibi ciddi dejeneratif beyin hastalıklarına sahip kişilere yardımcı olmayı amaçladığı aktarılıyor. Ancak gelecekte düşüncelerin yüklenmesi ve indirilmesi gibi daha geniş uygulamaların mümkün olabileceği de iddia edilenler arasında.

Elon Musk’ın Neuralink şirketinde büyük skandal! En az 1500 hayvanın beyin çipi projesi için öldürülüğü raporlandı

Neuralink ile 2017'den 2020'ye kadar üç yıl boyunca işbirliği yapan California Üniversitesi, sızdırılan belgelerde maymunların baş kısımlarına bir operasyon yapıldığını ve bu operasyonların her birinin ötenazi uygulanarak sonlandırıldığını gösteriyor. Cerrahların maymunların kafataslarına delikler açarak, implantları beyinlerine bağlaması; ancak düzgün bir şekilde uymadığı için implantlar dışarı taşması dosyada yer alan bilgiler arasında. 

NEURALİNK PROJESİNİN RAPORLARINDA NELERDEN BAHSEDİLİYOR?

Deneye maruz kalan maymunların ölüm raporlarında; maymunların bacaklarının bir kısmının ampute edildiğini, tekrarlayan kusma ve ishal nöbetlerinin ardından ötenazi uygulanarak öldürüldüğü ortaya konuldu.

Kısacası; Neuralink projesi kapsamında, insanların elektronik cihazları zihinleriyle kontrol etmelerini sağlayacak bir çip için en az 1.500 hayvan öldürüldü.

Elon Musk’ın Neuralink şirketinde büyük skandal! En az 1500 hayvanın beyin çipi projesi için öldürülüğü raporlandı

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI NEURALİNK PROJESİNE KAYITSIZ KALMADI 

Neuralink'in gerçekleştirmiş olduğu hayvan deneyleri, hayvan hakları savunucularının büyük tepkisini çekerek, gündeme geldi. Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi adlı kampanya grubu konunun peşini bırakmadı. Neuralink'in hayvanlara potansiyel olarak kötü muamelede bulunduğu gerekçesiyle federal bir soruşturmanın altında olduğunu açıkladı. 

Komite, deneye maruz kalan maymunların çok fazla acı çektiğini ve Neuralink'in hayvanların yaşamlarına karşı sistematik bir kayıtsızlık sergilediğini dile getirdi. Bilimsel olarak bu deneylerin geçerli olmadığını savunan Sorumlu Tıp Doktorları komite, hayvan beyni ile insan beyni arasında büyük farklar olduğunu vurguladı. Ek olarak hayvanlara uygulanan çiplerin insanlarda farklı sonuçlar doğurabileceğinin de altını çizdi. Komite son olarak Neuralink'in hayvan deneylerini durdurması ve alternatif yöntemlere yönelmesi için çağrıda bulundu.