DOLAR
33,89 0,16%
EURO
37,57 -0,02%
ALTIN
2.813,91 0,08%
BITCOIN
2.021.588,89 0,47%

Elektronik Sigaraların Sağlığa Zararı: Uyarılar ve Araştırmalar

Elektronik sigaraların kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar bu ürünleri kesinlikle önermiyor.

Yayın Tarihi: 28.08.2024 11:01
Güncelleme Tarihi: 28.08.2024 11:01

Elektronik Sigaraların Sağlığa Zararı: Uyarılar ve Araştırmalar

Elektronik Sigara Kullanımının Zararları

Elektronik sigara, akciğer ve beyin sağlığı üzerinde ciddi hasarlara yol açabilecek bir tütün ürünü olarak tanımlanıyor. Bilim insanları, vaping adı verilen bu sistemlerin çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğuna dikkat çekiyor.

Uzman Görüşleri

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik sigaranın bir tütün ürünü olduğunu belirtti. 2003'ten bu yana bağımlılığın devamlılığını sağlamayı amaçlayan bu ürünlerin, endüstri tarafından "zararı azaltılmış ürünler" olarak sunulduğunu söyledi. Ancak, bu ürünlerin içerdiği kimyasallar insan sağlığına sarcı 7000'den fazla madde barındırmakta ve bu maddelerin çoğu kanserojen etkiler taşımaktadır.

Akciğer ve Beyin Üzerindeki Etkiler

Dr. Can, elektronik sigaraların akciğer alveollerine hızla geçtiği ve pasif içicilik yoluyla hücre canlılığını azalttığını ifade etti. Ayrıca elektronik sigara kullanan annelerden doğan çocuklarda davranışsal ve bilişsel değişikliklerin görüldüğünü vurguladı.

Elektronik Sigaranın Diğer Zararları

Elektronik sigaranın başta solunum yolları, kalp ve damar sağlığı olmak üzere, birçok organ üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten uzmanlar; anksiyete, depresyon gibi ruhsal hastalıklara da neden olduğunu aktarıyor. Üstelik, cihazların neden olduğu yanıkların sıklıkla yaşandığı ve kimyasal yaralanmalara yol açabildiği de bildirilmekte.

Yeni Hastalıkların Ortaya Çıkışı

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, özellikle "pnömotoraks" adı verilen duruma dikkat çekerek, bu durumun elektronik sigara kullanımından kaynaklandığını söyledi. 2019'da bu tür hasarların artmasıyla birlikte, EVALI olarak bilinen uluslararası akciğer hasarı tanımı ortaya çıkmıştır. Elektronik sigara kullanımına bağlı Amerika'da 68 ölüm gerçekleştiği ve birçok hastanın hastaneye kaldırıldığı bildirilmiştir.

Sonuç

Uzmanlar, elektronik sigara ve benzeri ürünlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin artışını göz önünde bulundurarak, bu ürünlerin satışlarının durdurulmasını ve denetimlerin sıkılaştırılmasını talep ediyor. Herkesin bu sağlığa zararlı ürünlerden kaçınması gerektiğinin altını çiziyor.