DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.244.475,59 -0,09%

Elektrik ve doğalgaz faturalarını kabusa çevirecek zam! O tarihte geliyor

Artan ürün ve hizmet zamlarına inat olarak bir süredir zam uygulamasının devreye alınmadığı faturalar konusunda , maliyetin altında olduğu hesaplamaları vatandaşa kabusu yaşattıracak dedirtiyor.

Yayın Tarihi: 18.06.2024 14:56
Güncelleme Tarihi: 18.06.2024 14:56

Elektrik ve doğalgaz faturalarını kabusa çevirecek zam! O tarihte geliyor

Artan ürün ve hizmet zamlarına inat olarak bir süredir zam uygulamasının devreye alınmadığı faturalar konusunda , maliyetin altında olduğu hesaplamaları vatandaşa kabusu yaşattıracak dedirtiyor. Seçimler öncesinde herhangi bir zam yapılmaması ile birlikte uzmanlar seçimlere sonrasına işaret wetmiş ve seçimin hemen akabinde kallavi derecede zam uygulamasının devreye alınacağını belirtmişti. Ancak korkulan olmadı. Haziran ayının ortasına girdiğimiz şu günlerde vatandaşın elektrik ve fatura tarifelereine zam ile alakalı gelişmeleri yakından takip ediyor. 

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA TEMMUZ ZAMMI

Elektrik ve doğalgaz zammı gölgesi şu sıralar tüm vatandaşı etkisi altına almış iken özellikle de dar gelirli vatandaşı kabus dolu günler bekliyor dedirtecek yorumlar mevcut. Artan enflasyonun ve zamların yükü dar gelirliyi etkilemeye devam ederken, propaganda aracı olarak kullanıldığı iddia edilen enerji fiyatları bir süredir artış göstermese de  2019-2023 yılları arasında pik yaptığı açıklanmış bulunuyor.

tll

2019-2023 yerel seçimler arasındaki değerlendirmeyi sunan uzman isimler o tarih aralıklarında enerjiye yüzde yüzde 222 zam uygulamasının devreye girdiğini belirtiyor. Elektrik faturalarına yansıyan bu fiyatlandırmaya istinaden doğagaz faturalarına yansıyan oran ise yüzde 300'ün üzerinde seyrettiği belirtilmiş bulunuyor. BU hesaplamaların TÜFE'nin çok da ötesinde bir oran olduğunu ortaya çıkarıyor. 

Ancak 2023 senesinde fatura zamları konusunda bir çok gfelişme yaşanarak özellikle de ilk 4 ayında mevcut zam tarifesinin devreye alınmaması vatandaşa o dönemde büyük bir destek olarak karşısına çıkarken, 2024'ün ilk döneminde de benzer uygulamanın devreye alındığı biliniyor. 2024'ün ilk yarısı biterken herhangi bir zam uygulamasının devreye girmemesi, vatandaşın gözünü Temmuz ayına çevririekn, korkutan açıklama da ortaya çıkmış bulunuyor. 

TEmmuz ayında elektrik ve doğalgaza büyük zam yapılacağı tahmin ediliyor. Bu zammın gerek dar gelirli ve gerekse de orta gelirli vatandaşın hayatını zora sokacağı tahmin ediliyor. Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamnaya göre, Temmuz ayında maliyet fiyatının üzerinde zam uygulamasının devreye alınacağı tahmin ediliyor.