DOLAR
34,25 -0,04%
EURO
37,65 -0,06%
ALTIN
2.912,52 0,24%
BITCOIN
2.184.415,5 -1,89%

Ekim Ayında Emekli Olacaklar DİKKAT! Maaşlar düşebilir

SSK ve Bağkur'lular için Ekim ayında emeklilik başvuruları hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 15:10
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 15:10

Ekim Ayında Emekli Olacaklar DİKKAT! Maaşlar düşebilir

Ekim'de Emeklilik Başvurusu Yapanlar Dikkat!

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında onaylanması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, Kahramanmaraş depreminin ardından Mart ayında yürürlüğe girdi. Bu süreçte milyonlarca emekli adayı, gerekli şartları sağladığı takdirde emeklilik başvurusu yapmaya başladı. Ancak uzmanlar, Ekim ayının bu başvurular açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguluyor.

Uzmanlardan Ekim Uyarısı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Ekim ayının emeklilik başvuruları açısından kritik bir zaman dilimi olduğunu belirtti. Erdursun, "Birçok birey farkında olmadan emeklilik hakkını kaybetme riskiyle karşılaşabilir," diyerek dikkat çekti.

Ekim Ayında Emekli Olacaklar DİKKAT! Maaşlar düşebilir

Bağkur'lular İçin Çok Önemli Tarihler

Erdursun, 8 Eylül 1999 öncesinde SSK'lı olarak çalışan ve sonra Bağ-Kur'a geçmiş bireylerin, emeklilik tarihine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Özellikle 1 Mayıs 2021'den önce Bağ-Kur'a geçmiş olanların, 30 Ekim 2024'e kadar Bağ-Kur'dan çıkış yapmaları gerektiğini ifade etti. Eğer bu tarih geçilirse, emeklilik statüsü otomatik olarak Bağ-Kur üzerinden belirlenecektir.

Önemli Pratik Bilgiler

Erdursun, Bağ-Kur'dan çıkış yapmak isteyenlerin mutlaka 1261 günden fazla Bağ-Kur primi ödenmiş olması gerektiğine dikkat çekti. Aksi takdirde, emeklilik hakları SSK yerine Bağ-Kur üzerinden hesaplanacak. Bu durum, Bağ-Kur'dan emekli olmanın SSK'ya göre daha uzun prim süresi ve daha düşük emekli maaşı anlamına geleceğini ortaya koyuyor.

Bağ-Kur'dan Çıkış Yöntemleri

Son olarak, Bağ-Kur'dan çıkış yapma yollarını aktaran Erdursun, "İş yerinizi kapatabilir, ortaklıktan ayrılabilir veya yeni bir işte çalışarak Bağ-Kur'dan çıkışınızı gerçekleştirebilirsiniz," şeklinde öneride bulundu.