Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,68 -0,27%
EURO
35,13 0,03%
ALTIN
2.433,52 -0,19%

Eğitim kurumlarına ad verme süreci değişti! Yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği" değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme ile eğitim kurumlarına ad verme süreci valilik önerisi ve Bakanlık onayı ile yapılacak.

Yayın Tarihi: 29.06.2024 00:04
Güncelleme Tarihi: 29.06.2024 00:04

Eğitim kurumlarına ad verme süreci değişti! Yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu değişiklikle, eğitim kurumlarına ad verme sürecinde uygulama birliği sağlanması amaçlanıyor. Yeni düzenleme ile eğitim kurumlarına adlar, valiliklerin uygun görüşü ve teklifi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilecek.

YENİ AD VERME KOMİSYONU KURULACAK

Yeni yönetmeliğe göre, il milli eğitim müdürlüklerinde ad verme komisyonları kurulacak. Bu komisyon, il milli eğitim müdürü veya görevlendireceği bir il milli eğitim müdür yardımcısı başkanlığında, bir eğitim müfettişi, iki ilçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdürlüğünde görevli iki şube müdürü ve farklı okul türlerinden üç okul müdüründen oluşacak. Komisyon, her eğitim ve öğretim yılı başında il milli eğitim müdürünün onayıyla kurulacak ve ihtiyaç halinde üyelerin tamamının katılımıyla toplanarak oy çokluğuyla karar alacak. Oyların eşitliği durumunda ise başkanın oyu iki oy sayılacak.

Komisyon, eğitim kurumlarına verilecek adları, ilgili bilgi ve belgeleri inceleyerek gerekçeli kararlar hazırlayacak. Komisyonun sekretarya işlemleri ise il milli eğitim müdürünün görevlendireceği birim veya büro tarafından yürütülecek.

EĞİTİM KURUMLARINA AD VERME KRİTERLERİ

Yeni yönetmelik kapsamında, okul adlarının belirlenmesinde milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlere uygunluk şartı aranacak. Ayrıca, öğrencilerin psikososyal gelişimine olumsuz etki edebilecek adlar eğitim kurumlarına verilemeyecek. Daha önce verilmiş olan ve bu kriterlere uymayan adlar ise aynı usulle iptal edilecek.

Mesleki unvan ve askeri rütbeler eğitim kurumu adlarında yer almayacak. Bir kurumda yaşatılan şehitlik ve gazilik unvanlarına sahip kişilerin adları ile bilim, teknoloji, kültür, eğitim, sanat ve spor alanlarında önemli başarılar kazanmış kişilerin adları, ülke içinde ikinci bir kuruma verilmeyecek. Yer ve olay adları ise aynı il içinde ikinci bir kuruma verilmeyecek. Ancak, hayırseverlerin talep etmesi durumunda aynı isim birden fazla kuruma verilebilecek.

OKUL AÇMA VE KAPATMA İŞLEMLERİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Okul açma ve kapatma işlemlerine ilişkin talepler yıl boyunca devam edebilecek ve bu işlemler için daha önceki yönetmelikte yer alan "toplu" ve "şubat ayı sonuna kadar" ibareleri çıkarıldı. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimlerinin artırılması amacıyla yıl boyunca okul ve kurumların açılabilmesi sağlanacak.

MEB tarafından belirlenen fiziki şartların sağlanması koşuluyla, işbirliği protokolleri kapsamında kurum, kuruluş ve işletmelere ait bina, fabrika veya tesisler ile organize sanayi bölgeleri, AR-GE ve üretim merkezleri içinde örgün veya yaygın eğitim kurumu açılabilecek. MEB’e tahsisli eğitim binalarının eğitim ve öğretim dışındaki farklı amaçlar için kullanılması önlenecek.

ANAOKULLARI VE UYGULAMA SINIFLARI

Okul öncesi eğitimde niteliği artırmak amacıyla, ana sınıfları sadece ilkokullarda açılabilecek. Uygulama sınıfları ise çocuk gelişimi ve eğitimi alanı veya programı bulunan tüm ortaöğretim kurumlarında açılabilecek. Ayrıca, anaokullarının bağımsız binası ve bahçesi olması sağlanacak.

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA YENİ DÜZENLEMELER

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında program türü, alan ve dal açılması veya kapatılması konusu öğretmenler kurulunda görüşülecek ve görüşüldüğüne ilişkin tutanak MEB'e gönderilecek. Denizcilik alanı kapsamında okulların akreditasyonu ve tanınırlığı ile öğrencilerin diplomalarının uluslararası sözleşmeler kapsamındaki geçerliliği konusunda sorun yaşanmaması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görüşü alınacak.

Hayırseverler tarafından yaptırılan veya donatılan atölye veya laboratuvarlara, kişilerin isimleri verilebilecek. Mevcut kurumun ek derslik binası, pansiyon, spor salonu, konferans salonu, kütüphane, laboratuvar ve benzeri bölümlerinin yapımını veya donatımını sağlayanların adı ise kurumun tümüne değil, sadece katkı yaptığı bölümlere verilecek.

ÖZEL EĞİTİM VE OLDUĞUŞMA ENSTİTÜLERİ

Özel eğitim okullarında meslek edinme atölyeleri, bireysel eğitim odası ve beceri uygulama alanlarının bulunması sağlanacak. Olgunlaşma enstitüsü açılabilmesi için nüfus şartı 200 bin olacak ve her ilde en fazla bir olgunlaşma enstitüsü yer alacak. Ayrıca bu enstitülerde kültürel mirası tanıtmak ve sergilemek amacıyla müze bulunacak.