DOLAR
35,14 0%
EURO
36,59 0%
ALTIN
2.956,43 0%
BITCOIN
3.343.512,13 -0,13%

Edirne'deki Gazi Mihal Hamamı'nın Restorasyonu Devam Ediyor

Edirne'deki 15. yüzyıl eseri Gazi Mihal Hamamı'nın restorasyon çalışmaları sürerken, tarihi yapının çevresi temizleniyor ve kazı çalışmaları yapılıyor.

Yayın Tarihi: 28.12.2024 09:34
Güncelleme Tarihi: 28.12.2024 10:06

Edirne'deki Gazi Mihal Hamamı'nın Restorasyonu Devam Ediyor

Edirne'de Gazi Mihal Hamamı'nın Restorasyonu Sürecinde Yeni Gelişmeler

Edirne'de, 15. yüzyıldan kalma Gazi Mihal Hamamı'nın ihyası için başlatılan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Edirne Valisi Yunus Sezer'in talimatıyla bu yılın şubat ayında başlayan çalışmalarda, ilk olarak tarihi yapının çevre temizliği gerçekleştirildi.

Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki 600 yıllık hamamın içi ve bahçesinde başlatılan temizlik çalışmalarının ardından kazı işlemlerine geçildi. Bu aşamada, toprak altında bulunan pek çok yapıyla ilgili bilgilere ulaşıldı.

Osmanlı Mimarisinin Önemli Bir Parçası

Gazi Mihal Hamamı, erken dönem Osmanlı mimarisinin en değerlilerinden biri olarak biliniyor. Restorasyon çalışmaları sırasında hamamın dış cephe, çatı ve iç kısmındaki yenilemeler eş zamanlı olarak sürdürülüyor.

Vali Sezer, hamamda yaptığı incelemeler sırasında çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyaretinde Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç da Sezer'e eşlik etti.

“Edirne'nin Vitrini”

Vali Sezer, hamamın şehrin önemli tarihi yapılarından biri olduğunu vurgulayarak, “Kapıkule'den yurda giriş yapanları karşılayan bu yapı, Edirne'nin vitrini sayılacak bir yer. Ne yazık ki uzun yıllar bakımsız kaldığı için yıkıma uğradı.” dedi.

Sezer, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmakta olan kazı çalışmalarında önemli yapılara ulaşıldığını belirtirken, Gazi Mihal Hamamı'nın tarihi önemine de değindi. “Bu restorasyon, Edirne’ye değer katacak. Gazi Mihal Hamamı, mimari estetiğiyle dikkat çeken, hem kadınlar hem erkekler bölümlerine sahip ender bir yapı” şeklinde konuştu.

Geçmişi ve Külliye Yapısı

Tunca Nehri kıyısında yer alan Gazi Mihal Hamamı, Osmanlı'nın kuruluş döneminde akıncı ailesi Mihaloğulları'ndan Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılında inşa ettirilmiştir. Kesme taş ve tuğla mahze kullanılarak inşa edilen hamamın duvarları ise tarihinin izlerini taşımakta.

Edirne'nin tarihi dokusuna katkıda bulunan bu yapı, Rusların 1829'da Edirne'yi işgal etmesinin ardından tamamen kapatılmıştır.

Edirne'de Gazi Mihal Hamamı'nın ihyası için başlatılan restorasyon çalışmaları devam...

Edirne'de Gazi Mihal Hamamı'nın ihyası için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Edirne'de Gazi Mihal Hamamı'nın ihyası için başlatılan restorasyon çalışmaları devam...

Edirne'de Gazi Mihal Hamamı'nın ihyası için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.