Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Edirne badem ezmesinin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescili alması amacıyla resmi başvuru yapma kararı aldı.
ETSO Başkanı Sezai Irmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin marka lezzetlerinin değerini artıracak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Irmak, AB coğrafi işaretinin hem ürünlerin hem de Edirne’nin tanıtımı için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, badem ezmesinin uluslararası bilinirliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Irmak, tarihi Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan badem ezmesinin, 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendiğini hatırlattı. Ayrıca, Türk coğrafi işaretinde bazı düzenlemelerin yapılmasının ardından AB'ye başvuru sürecine gireceklerini kaydetti.
“Badem ezmesi için alınan coğrafi işaretin revize edilmesi için çalışmalara başladık. Hemen ardından AB'den coğrafi işaret alması için düğmeye bastık. Badem ezmesi, kentimizin önemli bir değeridir. Daha önce alınan coğrafi işarette badem ezmesindeki badem oranı yüzde 37,5 olarak tescillenmişti. Bazı badem ezmeci arkadaşlarıma, badem oranı daha yüksek ürünler yapmaları yönünde tavsiyelerde bulundum. Bu konuda da çalışmalarımız olacak.” dedi.
Edirne Badem Ezmesi: Tarihi ve Üretim Süreci
Tarihi Osmanlı saray mutfağına dayanan Edirne badem ezmesi, Edirne'de yetişen sert kabuklu ve tombul bademlerin kurutulup öğütülmesi ve şerbetle karıştırılmasıyla elde ediliyor. Üretimi ustalık becerisi gerektiren bu lezzetin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunduğundan, tüm üretim süreçlerinin coğrafi sınırlar içinde gerçekleştirilmesi zorunludur.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), "Edirne badem ezmesi"nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescili alması için başvuruda bulunacak.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), "Edirne badem ezmesi"nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescili alması için başvuruda bulunacak.