DOLAR
34,11 -0,29%
EURO
38,12 -0,16%
ALTIN
2.876,1 -1,74%
BITCOIN
2.144.866 0,31%

ECB Başkanı Lagarde: Enflasyon 2025'te Yüzde 2'ye Dönebilir

ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun 2025'in ikinci yarısında yüzde 2'ye ulaşabileceğini belirtti ve merkez bankalarının esneklik göstermesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 20:18
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 20:18

ECB Başkanı Lagarde: Enflasyon 2025'te Yüzde 2'ye Dönebilir

ECB Başkanı Lagarde'dan Enflasyon Değerlendirmesi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, kararlı politika uygulamaları ile enflasyon beklentilerini başarılı bir şekilde sabit tutmayı başardıklarını açıkladı. Lagarde, 2025 yılının ikinci yarısında enflasyonun %2'ye gerileyebileceğini öngördü.

IMF Etkinliğinde Önemli Açıklamalar

Lagarde, bu açıklamayı Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen "2024 Michel Camdessus Merkez Bankacılığı Dersi" etkinliğinde yaptı. Konuşmasında, son yıllarda yaşanan ekonomik şokların para politikasının aktarımında zorluklar yarattığına dikkati çekti.

Üç Yönlü Politika Çerçevesi

Lagarde, belirsizlikleri yönetmek için sadece beklenen enflasyona değil, aynı zamanda arka plandaki enflasyon dinamiklerine ve aktarım gücüne odaklanan üç yönlü bir politika çerçevesi geliştirdiklerini vurguladı.

Kararlı Politikaların Önemi

„Enflasyon şokunun büyüklüğü göz önüne alındığında, bu geri dönüşün dikkate değer olduğunu düşünüyorum,” diyen Lagarde, yine de belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekti. Ekonominin dönüşümsel değişiklikler yaşadığını ve bu etkilerin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

Merkez Bankalarının Esnekliği

Lagarde, merkez bankalarının değişikliklere ve politikalarındaki esnekliğe hazır olmalarının önemine işaret etti. "Bugün para politikasının hedefleri değişmiyor, ancak bu uygulama şeklimizin aynı kalacağı anlamına gelmez," dedi.

Dijitalleşmenin Etkisi

Merkez bankalarının, küresel ayrışma ve dijitalleşmenin para politikası üzerindeki etkilerini daha iyi anlaması gerektiğini belirten ECB Başkanı, istikrarın katılık anlamına gelmemesi gerektiğinin altını çizdi.