DOLAR
34,22 -0,03%
EURO
37,84 0,2%
ALTIN
2.926,51 0%
BITCOIN
2.098.407,53 -0,81%

Dünya'ya En Yakın İkinci Yıldız Sistemindeki İlk Gezegen Keşfi

Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde keşfedilen 'Barnard b' gezegeni, heyecan verici bulgular sunuyor.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 15:05
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 15:05

Dünya'ya En Yakın İkinci Yıldız Sistemindeki İlk Gezegen Keşfi

Dünya'ya En Yakın İkinci Yıldız Sisteminde Tarihi Keşif

Avrupa Güney Tornası'ndaki (ESO) araştırmacılar, Dünya'ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı'nın etrafında ilk defa bir gezegen keşfetmeyi başardı. Bu keşif, Very Large Telescope (VLT) adlı gözlemevinde gerçekleştirilen titiz çalışmalar sonucunda ortaya çıktı.

Yılın Gezegeninin Özellikleri

Keşfedilen gezegenin, bir yılı yaklaşık 3,15 Dünya gününe eşit olduğu saptandı. Şili'deki gözlemevinde beş yıl süren çalışmaların ardından, "Barnard b" olarak adlandırılan bu öte gezegenin yüzey sıcaklığının yaklaşık 125 santigrat derece olduğu belirlendi.

Çeşitli Araçlarla Teyit Edildi

Bu bulgunun, Yüksek Kesinlikli Dairesel Hız Gezegen Araştırma Aracı (HARPS), Carmenes ve ESPRESSO spektrografları gibi çeşitli bilimsel araçlarla doğrulandığı ifade edildi. Ancak, araştırma verilerinin 2018 yılında keşfedilen ve Barnard Yıldızı'na ait olduğu düşünülen bir gezegenin bulgularını desteklemediği tespit edildi.

Yeni Keşifler Üzerine

Ekibin yaptığı araştırmada, "Barnard b" gezegeninin yanı sıra bu yıldızın etrafında olabilecek üç farklı öte gezegenin izine de ulaşıldı. Araştırmacılardan Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin şu ana kadar keşfedilen en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu ifade etti. Ancak, bu gezegenin yıldıza yakın konumunun, Dünya'daki yaşam koşullarına benzer bir yaşama izin vermediği de belirtildi.

Sonuçlar Yayınlandı

Yapılan bu önemli araştırma, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı ve astronomi dünyasında heyecan yaratan bir gelişme olarak kaydedildi.