Puna de Atacama platosunun tepesindeki beyaz tuz düzlükleri arasında, genişledikçe katmanlı tepecikler meydana getiren ve stromatolit adı verilen geniş bakteri topluluklarını barındıran yeşilimsi lagünlerden oluşan bir ekosistem bulundu. Bilim insanları, bu benzersiz ekosistemin, milyarlarca yıl önce ilkel organizmaların gezegenimizde ilk defa ortaya çıktığı bir ortama bir bakış olabileceğini söyledi.
“DAHA ÖNCE GÖRDÜĞÜM HİÇBİR ŞEYE BENZEMİYOR”
Bu zor ekosistemi bulan bilim insanlarından Jeolog Brian Hynek, "Bu lagün, Dünya'daki ilk yaşam belirtilerinin en iyi modern örneklerinden biri olabilir. Burası daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor veya herhangi bir bilim insanının gördüğü hiçbir şeye benzemiyor” dedi.
Colorado Üniversitesi’nden profesör olan Hynek, "Gezegenimizde hâlâ böyle keşfedilmemiş yerler bulabilmeniz çok şaşırtıcı" şeklinde ifade ederek hayretini dile getirdi.
Bu yeni keşfedilen bölgenin, çöl gezegeni Mars'ın bir zamanlar gölleri ve hatta nehirleri olan ılıman ve sulu bir dünya iken nasıl bir yer olduğuna ilişkin ipuçları da verebileceği belirtildi.
Hynek, son olarak yaptığı açıklamada, "Eğer Mars'ta yaşam fosil seviyesine kadar evrimleşmiş olsaydı, bu şekilde olurdu” dedi.
VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ