DOLAR
34,12 -0,1%
EURO
37,99 0,34%
ALTIN
2.882,69 -0,28%
BITCOIN
2.164.745,55 -0,45%

Dünya Liderlerine Acil Gazze Çağrısı

Uluslararası kuruluşlar, New York'taki BM Genel Kurulunda Gazze için insani felaketin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 23.09.2024 19:23
Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 19:23

Dünya Liderlerine Acil Gazze Çağrısı

Dünya Liderlerinden Gazze İçin Acil Eylem Talebi

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Kuruluşlar Arası Daimi Komitesi (IASC), New York’ta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu için dünya liderlerine Gazze'deki insani felaketin sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

Artan Gerilim ve İnsani Acı

IASC, yazılı bir açıklama ile Orta Doğu'da yükselen gerilim ve İsrail'in yoğun saldırıları sonucunda yaşanan insani duruma dikkat çekti. Açıklamada, "Dünya liderlerinin, Gazze'deki korkunç insani acıyı sona erdirmeleri gerektiğini tekrar vurguluyoruz," denildi.

Ateşkes ve Rehinelerin Serbest Bırakılması

Açıklamada ayrıca, "Henüz 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan çatışmalar sonucunda hayatını kaybedenlerin ardından yas tutuyoruz. Derhal sürdürülebilir, acil ve koşulsuz bir ateşkes ilan edilmesi elzemdir. Tüm rehineler ve keyfi olarak gözaltına alınan bireyler, derhal serbest bırakılmalıdır," ifadeleri yer aldı.

İnsani Yardım Erişimi ve Kıtlık Riski

Gazze'deki 41 binden fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 95 bin 500'den fazlasının da yaralandığı belirtilirken, bölgedeki temel ihtiyaçların sağlanamaması sebebiyle 2,1 milyon kişinin acil gıda ve geçim yardımına ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Artan ihtiyaçlar ve devam eden şiddet nedeniyle insani yardım görevlerinin güvenli bir şekilde çalışmasının mümkün olmadığı ifade edildi.

Sağlık Hizmetleri ve Yıkım

Ayrıca, Gazze'deki sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde yok olduğu, bu hizmetlere yönelik 500’ü aşkın saldırı kaydedildiği aktarıldı. Bunun yanı sıra, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da uyguladığı orantısız güç kullanımı ve yasa dışı yerleşimci şiddeti nedeniyle ölüm ve yaralanmaların arttığı kaydedildi.

Sonuç ve Gelecek Korkusu

Devam eden çatışmaların tüm Filistinlilerin geleceğini tehlikeye attığına dikkat çekilerek, "Mevcut durum, nihai iyileşmeyi ulaşılmaz kılıyor," ifadesine yer verildi.