Dünya Ekonomik Forumu: Enerji Arz Sıkıntısı Önümüzdeki İki Yılda En Büyük Risklerden Biri

Her dört ülkeden biri enerji arzını riskler arasında görüyor, WEF anketi sonuçları dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 11:08
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 11:08

Dünya Ekonomik Forumu: Enerji Arz Sıkıntısı Önümüzdeki İki Yılda En Büyük Risklerden Biri

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 121 ülkeden 11 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirdiği anket sonucunda, her dört ülkeden birinin enerji arz sıkıntısını 'ilk 5 risk' arasında değerlendirdiğini bildirdi.

WEF'in Davos'ta düzenlediği Yıllık Toplantılar öncesinde yayımlanan Küresel Riskler Raporu, Nisan-Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Ulusal Risk Algıları' anketine de yer verdi.

Bu anket kapsamında katılımcılara, 'Önümüzdeki 2 yıl içinde ülkeniz için en büyük tehdidi oluşturması en muhtemel beş risk hangileridir?' sorusu yöneltildi. Çalışmaya katılan 121 ülkeden 30'u, enerji tedarik sıkıntısını önemli bir tehdit olarak gördüğünü belirtti.

Liste, toplamda 34 riskten oluşmakta olup, enerji arz sıkıntısına en fazla endişe duyan ülkeler arasında Zimbabve, Venezuela, Zambiya, Tayvan, Güney Afrika, Kırgızistan, Liberya, Lesotho ve Honduras yer almaktadır. Ayrıca, Almanya, Avustralya, Çad, Kamerun, Ekvador, Gabon, Irak, Japonya, İzlanda, İrlanda, Mali ve Malta gibi ülkeler de bu riskler arasında enerji sıkıntısına dikkat çekmektedir.

Anket sonuçlarına göre, Laos, Meksika, Hollanda, Norveç, Moğolistan, Pakistan, Nijerya, İsviçre ve Özbekistan gibi ülkeler de enerji arzına ilişkin endişeleri nedeniyle aynı listeye girmiştir. Böylece, değerlendirmeye alınan her dört ülkeden biri, olası bir enerji arz sıkıntısına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

WEF raporunda, diğer riskler arasında silahlı çatışmalar, biyolojik çeşitlilik kaybı, terör saldırıları, kritik altyapıya saldırılar, sağlık sorunları, yapay zeka teknolojilerinin olumsuz etkileri ve iklim değişikliği gibi konular yer almaktadır.

Sonuç olarak, rapor, ülkelere istikrarsızlığı önlemek ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak amacıyla uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulunmaktadır.