DOLAR
35,67 0%
EURO
37,46 0%
ALTIN
3.180,65 0%
BITCOIN
3.744.322,23 0,05%

Dünya Cüzzam Günü: Cüzzam Hastalığına Dikkat Çekiliyor

Dünya Cüzzam Günü, cüzzam hastalığına karşı farkındalığı arttırmayı amaçlıyor. Ürdün, bu hastalığı sona erdiren ilk ülke oldu.

Yayın Tarihi: 25.01.2025 11:20
Güncelleme Tarihi: 25.01.2025 11:20

Dünya Cüzzam Günü: Cüzzam Hastalığına Dikkat Çekiliyor

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 200 bin yeni vakanın görüldüğü cüzzam (lepra) hastalığı, özellikle Güneydoğu Asya ve Güney Amerika ülkelerinde etkisini sürdürüyor. 26 Ocak tarihinde kutlanacak olan Dünya Cüzzam Günü, bu yıl "Birleş. Harekete geç. Ortadan kaldır." temasıyla gerçekleştirilecek.

Farkındalık ve İşbirliği Teması

Dünya Cüzzam Günü'nün amacı, cüzzam hastaları ile ilgili zorlukları gündeme getirmek ve hastalığın ortadan kaldırılması için toplumsal işbirliğini artırmaktır. "Birleş" sloganı, hükümetler, sağlık kuruluşları ve sivil toplumun bir araya gelmesi gerektiğini vurguluyor. "Harekete geç" ile halkın cüzzam bilinçlendirilmesi ve tedavi sürecine yönelik hızlı adımlara ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Nihai hedef ise cüzzam vakalarının tamamen ortadan kaldırılması.

Hastalığın Yaygınlığı ve Son Durum

2023 verilerine göre, dünya genelinde 121 ülkede cüzzam vakaları bildirilmiştir. Hindistan, 107 bin 851 yeni vaka ile hastalığın en çok görüldüğü ülke olurken, onu Brezilya ve Endonezya takip etmektedir. Ürdün ise 20 yıl boyunca cüzzam vakası bildirmeyerek hastalığı sona erdiren ilk ülke olarak kaydedilmiştir.

Cüzzam Nedir?

Cüzzam, ilk kez 1873 yılında Norveçli bilim insanı Gerhard Armauer Hansen tarafından keşfedilen Mycobacterium leprae bakterisi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Genellikle cilt, sinir sistemi ve gözler üzerinde etkili olan bu hastalığın, kuluçka süresi yaklaşık 5 yıldır. Temas yoluyla bulaşan cüzzam, doğru tedavi yöntemleriyle 6 ile 12 ay içinde iyileştirilebilir.

Ayrımcılık ve Tedaviye Erişim Sorunları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cüzzamın Ortadan Kaldırılması İçin İyi Niyet Elçisi Yohei Sasakawa, cüzzam tedavisinin başarılarının yanı sıra ayrımcılık korkusunun bazı hastaların tedaviye yönelmemesine neden olduğuna dikkat çekiyor. Ülkeler, sağlık çalışanlarının cüzzam belirtilerini tanıma yetisinin geliştirilmesi ve kamuoyunun bu konudaki farkındalığı artırılması için işbirliğine davet edilmektedir.

Sasakawa, bu yıl için benimsenen "Sıfır Cüzzama Doğru" sloganıyla cüzzamın unutulmamasını ve bu konudaki farkındalık çalışmalarının sürdürülmesini vurguluyor.