Dünya Bankası, Küresel Ekonomi Büyüme Tahminini Yüzde 2,7 Olarak Belirledi

Dünya Bankası, küresel ekonomik büyümenin 2024 ve 2025 yıllarında yüzde 2,7 olacağını öngörüyor ve gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıf büyümeyi vurguladı.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 21:40
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 21:40

Dünya Bankası, Küresel Ekonomi Büyüme Tahminini Yüzde 2,7 Olarak Belirledi

Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyüyeceğini öngördüğünü açıkladı. Banka, bu tahminini Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda sabitledi. Raporun Ocak 2025 sayısında, enflasyon oranlarının hedeflere yaklaşması ve parasal genişlemenin, hem gelişmiş hem de yükselen piyasalara sahip olan gelişmekte olan ekonomilerde faaliyeti desteklemesi sebebiyle küresel büyümenin istikrar kazandığı vurgulandı.

Raporda, enflasyon ve faiz oranlarının kademeli olarak düşmesiyle küresel ekonomik büyümenin 2025 ve 2026'da da yüzde 2,7 artış göstermesinin beklendiği kaydedildi.

Ayrıca, gelişmekte olan ekonomilerin, 2000 yılından bu yana en zayıf uzun vadeli büyüme görünümüyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Rapora göre, küresel ekonominin sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmekte yetersiz kalacak şekilde düşük bir büyüme oranında kalma riski bulunduğu belirtildi. Artan politika belirsizlikleri, olumsuz ticaret politikası değişiklikleri, jeopolitik gerilimler, kalıcı enflasyon ve iklimle ilgili doğal afetler, büyümeyi olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında yer aldı.

Raporda, küresel ekonomik büyümenin yaklaşık yüzde 60'ını sağlayan gelişmekte olan ülkelerin, 21. yüzyılın ilk çeyreğini, 2000'den bu yana en zayıf uzun vadeli büyüme görünümüyle tamamlayacağı tahmin ediliyor. Küresel ekonomi gelecek iki yılda istikrara kavuşsa da, gelişmekte olan ekonomilerin gelişmiş ülkelerin gelir seviyelerini yakalama konusunda daha yavaş ilerleyeceği öngörüldü.

Gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin, önümüzdeki iki yıl boyunca yüzde 4 civarında kalması bekleniyor. Bu ise Kovid-19 salgını öncesine göre daha zayıf bir performans olarak değerlendiriliyor ve yoksulluğun azaltılması ile kalkınma hedeflerine ulaşılması için gereken ilerlemeyi teşvik etmede yetersiz kalacağı ifade ediliyor.

Raporda, ticareti korumak, borç kırılganlıklarını ele almak ve iklim değişikliğiyle mücadele için küresel çapta politika çabalarının gerekliliği vurgulandı.

ABD ve Avro Bölgesi gibi büyük ekonomiler hakkında yapılan değerlendirmelerde, ABD'nin büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 1,8'den yüzde 2,3'e çıkarıldığı belirtildi. Geçtiğimiz yıl için ise benzer büyüme tahmini yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Bunun yanında, Avro Bölgesi'nin büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 1,4'ten 1'e indirildi.

Çin ekonomisinin büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 4,1'den yüzde 4,5'e yükseltildiği ifade edildi.

Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerde ise, bu yıl için büyümenin yüzde 2,6 olacağı, gelecek yıl yüzde 3,8 olarak öngörüldüğü kaydedildi. Rapor, Türkiye'nin dış dengesizliklerinin iyileşmekte olduğunu, cari işlemler açığının keskin bir şekilde daraldığını ve uluslararası rezervlerin arttığını belirtti.