Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2000 yılından bu yana dünya genelinde suda boğulma nedeniyle ölenlerin sayısında %38 oranında bir düşüş yaşandığını ancak bunun hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.
DSÖ'nün yayımladığı yeni raporda, 2000'den bu yana küresel boğulma ölüm oranlarında %38’lik bir azalma kaydedildiği ve bu durumun küresel sağlık açısından önemli bir başarı olarak değerlendirildiği ifade edilmektedir. Ancak, yalnızca 2021 yılında yaklaşık 300 bin kişinin boğulduğu tahmin ediliyor.
Raporda, boğulma vakalarının neredeyse yarısının 29 yaş altındaki bireylerde, dörtte birinin ise 5 yaş altındaki çocuklarda gerçekleştiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca, boğulmaları azaltma konusunda kaydedilen ilerlemenin ülkeler arasında eşit dağılmadığı vurgulanmıştır. Küresel düzeyde 10 boğulmadan 9'u düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşmektedir.
DSÖ, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 7,2 milyon kişinin boğulabileceğini belirtirken, bu kaderin çoğunun, DSÖ'nün önerilerinin uygulanmasıyla önlenebileceği sonucuna varmıştır.
DSÖ'nün boğulmaların önlenmesi için önerdiği yöntemler arasında; çocukların suya erişiminin engellenmesi için bariyerler kurulması, okul öncesi çocuklar için güvenli su alanları oluşturulması, temel yüzme güvenliğinin öğretilmesi, güvenli kurtarma becerileri eğitimi ve toplumsal farkındalığın artırılması gibi tavsiyeler bulunmaktadır.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2000 yılından bu yana boğulmalardaki düşüşün büyük bir başarı olduğunu ancak her boğulma ölümlerinin fazla olduğunu belirtmiştir. Ghebreyesus, “Bu rapor, politika oluşturma ve hayat kurtarmak için acil eylem önerileri için önemli veriler içeriyor.” şeklinde konuşmuştur.