DOLAR
33,89 0,16%
EURO
37,57 -0,02%
ALTIN
2.813,91 0,08%
BITCOIN
2.021.588,89 0,47%

DSÖ'den Gazze için Acil Ateşkes Çağrısı

DSÖ, Gazze'deki çocukların sağlığı için ateşkes gerektiğini vurguladı ve Afrika'daki M çiçeği salgını ile ilgili güncel durumu açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.08.2024 17:49
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024 17:49

DSÖ'den Gazze için Acil Ateşkes Çağrısı

DSÖ, Gazze'de Ateşkes İhtiyacını Vurguladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki çocukların sağlık durumu için acil ateşkes gerekliliğini dile getirdi. Ghebreyesus, "Gazze'de çocukların sağlığını korumak için tek çözüm ateşkestir" şeklinde konuştu.

M Çiçeği Salgını ile İlgili Son Veriler

DSÖ'nün düzenlediği haftalık basın toplantısında, Afrika'da yaygın olan M çiçeği salgını hakkında bilgi veren Ghebreyesus, bu yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 18 binden fazla vaka bildirildiğini ve 629 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ayrıca, virüsün yeni Klad 1 türünün hızla yayıldığını ifade etti.

Ghebreyesus, Burundi 258, Ruanda 4, Uganda 4, Kenya 2, İsveç ve Tayland’da ise 1’er vaka görüldüğünü açıkladı. DSÖ’nün aşıların güvenli ve etkili bir şekilde dağıtımına yönelik çalışmalarda bulunduğunu vurguladı.

Gazze'deki Aşı Kampanyası

1 Eylül'de DSÖ ve ortakları tarafından Gazze'deki 10 yaş altındaki 640 binden fazla çocuğa ulaşmak amacıyla bir çocuk felci aşılama kampanyası başlatılacağını belirten Ghebreyesus, kampanyanın 2 turda gerçekleştirileceğini ve Gazze'ye 1,2 milyondan fazla aşı teslim edildiğini kaydetti.

Ghebreyesus, kampanyanın her aşamasında en az %90 aşılama oranına ulaşmayı hedeflediklerini, bu süreçte 2,180 sağlık çalışanı ve yardım görevlisinin eğitildiğini aktardı.

Diğer Kuruluşlarla İş Birliği

Filistin Sağlık Bakanlığı ve diğer BM kuruluşlarının kampanyadaki iş birliği için teşekkür eden Ghebreyesus, aşılamaların yapılacağı bölgelerde çatışmalara insani olarak ara verileceği konusunda tarafların taahhütlerini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Sudan'daki Sağlık Krizi

Ghebreyesus, Sudan'daki iç savaşı da gündeme getirerek, ülkedeki sağlık sisteminin büyük bir baskı altında kaldığını belirtti. Savaşın 500 gündür devam ettiğini ifade eden Ghebreyesus, kolera, dang humması, sıtma ve kızamık gibi hastalıkların sağlık sistemini zor durumda bıraktığını aktardı.

Özellikle Kuzey Darfur'daki durumun endişe verici olduğunu dile getiren Ghebreyesus, Zamzam Kampı'nda kıtlık olduğunu ve çatışmalar sırasında 100'den fazla sağlık hizmetlerine yönelik saldırı kaydedildiğini belirtti.