DOLAR
34,23 -0,09%
EURO
37,58 -0,13%
ALTIN
2.920,52 -0,03%
BITCOIN
2.141.379,8 0,06%

DSİ'den Siyanür İddialarına Yanıt: İçme Suyunda Herhangi Bir Sorun Yok

Erciş ilçesinde siyanür bulunduğu yönündeki iddialara DSİ'den yanıt geldi. Su numuneleri incelendi, olumsuzluk tespit edilmedi.

Yayın Tarihi: 06.10.2024 18:39
Güncelleme Tarihi: 06.10.2024 18:39

DSİ'den Siyanür İddialarına Yanıt: İçme Suyunda Herhangi Bir Sorun Yok

Erciş'teki Su Tünelinde Siyanür İddiası Yalanlandı

Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü, Van'ın Erciş ilçesinde halka su sağlayan tünelde siyanür bulunduğu yönündeki iddiaları kesin bir dille reddetti. Yapılan açıklamada, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından işletilen içme suyu arıtma tesisinin çıkış sularında olumsuz bir durum olmadığı vurgulandı.

Basında Yer Alan Haberler Üzerine Açıklama

Son günlerde bazı basın organlarında ve sosyal medya platformlarında "Van ile Erciş ilçesinde zemin tünelinde siyanür tespit edildi, hemen analiz yapılmalı" şeklinde haberlerin yayımlandığı belirtildi.

Morgedik Barajı'ndaki Durum

Erciş'teki Morgedik Barajı'nın altındaki su yollarında 10 Eylül'de gerçekleşen bir arıza sonrası suyun renginde ve kokusunda değişiklikler görüldüğü ifade edildi. Bu durumun tarifi için gerekli önlemleri alan DSİ, baraj rezervuarından, tünel çıkışından ve 10 kilometre mesafedeki regülatörden su numuneleri aldı.

Laboratuvar Test Sonuçları

Alınan su numuneleri, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve ağır metal analizi için laboratuvara gönderildi. Elde edilen laboratuvar sonuçlarına göre, suyun rengi ve kokusundaki değişime sebep olan ağır metal olan mangan değeri, arıtma çıkışında 30 mg/l olarak belirlenmiştir. İçme suyu standardına göre manganın üst limit değeri 50 mg/l'dir, bu da mevcut durumda herhangi bir sağlık riski taşımadığını göstermektedir.

Özetle

DSİ, VASKİ'nin içme suyu arıtma tesisinde şu an için herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını bir kez daha doğruladı. Vatandaşların sağlık güvenliği için önlemler alınmaya devam edilmektedir.