DOLAR
34,16 -0,11%
EURO
38,17 0,23%
ALTIN
2.934,22 -0,05%
BITCOIN
2.218.313,59 -0,31%

Dolar kurunda 6 TL'lik oynama! Piyasalarda taş üstünde taş bırakmayacak tahmin

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın son hamleleri üzerine dolar kurunda hareketlilik devam ediyor! Goldman Sachs gibi bankalardan gelen tahminler ise kademeli olarak düşüyor! Peki dolarda beklenen o piyasaları şok edecek o tahmin hangi seviyede yer alıyor?

Yayın Tarihi: 05.06.2024 17:37
Güncelleme Tarihi: 05.06.2024 17:37

Dolar kurunda 6 TL'lik oynama! Piyasalarda taş üstünde taş bırakmayacak tahmin

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) dolar kurunda daha belirleyici tahminlerde bulunmaya devam ediyor. Son 2 yıldır kademeli olarak 30 lirayı aşan ve yatırımcılarına yüklü miktarda kazandıran dolar kuru hakkında Merkez Bankası’ndan yeni tahmin geldi. Enflasyonun arttığı bugünlerde dolar ve altın tahminleri ile gündeme gelen TCMB, bu kez de dolarda Merkez Bankası etkisi olacağını aktardı. 

Doların değeri Merkez Bankası’nı etkisi altına almaya devam ederken, bankadan gelen yeni adımlarda güçlü dolar alımı yapıldığı dikkat çekti. Döviz biriktirerek rezervlerini güçlendiren TCMB, bu süreçte artık dezenflasyona geçişin gerçekleştiğini kaydetti. Bir süredir devam eden yüksek faiz politikasına yönelik çeşitli girişimlerde bulunan TCMB, sıcak para girişini hızlandırdı. Vatandaşlar ve şirketler ise bu noktada dolar satışına başlayarak mevduatlara yöneldi. Merkez Bankası vatandaşların yönü ve dövizden aldığı güçle birlikte rezervlerini uzun sürenin ardından ilk kez pozitife çevirdi. Mart ayından bu yana kademeli bir artış sağlayan brüt döviz rezervleri, 142 milyar dolara kadar yükseldi. 

dolar tahmin

Goldman Sachs’tan dolar tahmini 

Öte yandan ünlü Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na yönelik yeni tahminlerini paylaştı. 2025 yılında faiz indirimlerinin başlayacağı tahmininde bulunan Goldman Sachs 2024 yılı sonu dolar tahmininde 38 liraya ulaşacağı beklentisini paylaştı. 

Merkez Bankası tarafından alınan döviz, dolar hareketini sınırlandırırken yerli ve yabancı yatırımcılar da Türk Lirası’na yönelmeye başladı. Bu durum ise Merkez Bankası’nın piyasadan döviz toplayarak para biriminde istikrarı sağlamasına imkan sundu. Son haftada dolar, 32.20 lira seviyesinde işlem görürken, son kapanışını 32.18 liradan yapmıştı.