DOLAR
34,61 -0,14%
EURO
36,32 0,01%
ALTIN
2.918,54 0%
BITCOIN
3.273.946,32 0,09%

Dolar, Euro borçlananlara Türk Lirası ayarı! Kimse böyle bir karar beklemiyordu

Yargıtay döviz borçluları hakkında benzeri görülmemiş bir karar verdi. Borç, yabancı paranın alındığı dönemin döviz kuru hesaplanarak Türk lirası cinsinden ödenecek. İşte detaylar..

Yayın Tarihi: 19.07.2024 23:33
Güncelleme Tarihi: 19.07.2024 23:33

Dolar, Euro borçlananlara Türk Lirası ayarı! Kimse böyle bir karar beklemiyordu

Yargıtay döviz borcuna ilişkin emsal niteliği taşıyan bir karar verdi. Yargıtay, bu kararla birlikte döviz gerektiren davalarda kamu düzenini öne çıkararak Türk lirasına düzenleme getirdi.

Yargıtay'a göre mahkemeler bundan sonra döviz borcu başvurularında icra takibi tarihindeki döviz kuru üzerinden hesaplamalar yapacaklar ve Türk lirası karşılığını belirleyecekler.

Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan'ın kaleme aldığı habere göre dava, İstanbul'da görüldü. Edinilen bilgilerde ise; Kira anlaşmazlığı durumunda mal sahibi, kiraladığı mülkün kirasını dolar cinsinden tahsil edemediği için icra davası açtı.

Kiracının gözetime itiraz etmesi üzerine dava mahkeme gündemine alındı. Davayı kabul kararı veren yerel mahkeme, kirayı ödemeyen kiracının tahliyesine karar verdi ve ev sahibinin sözleşmeyi ifa etmemesi nedeniyle asıl borcun %20'si oranında tazminat ödemesi hükmünü açıkladı. Mahkeme, tazminatın nakit olarak ödenmesine karar verirken karara yapılan itirazın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından reddedilmesi üzerine dava Yargıtay gündemine taşındı.

Dolar, Euro borçlananlara Türk Lirası ayarı

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, kira ödememe nedeniyle borçlunun sorumlu tutulmasının yerinde olduğunu belirterek, ödenmemiş borç ve tazminatın dövizle ödenmesi kararının yerinde olmadığına karar verdi. Yargıtay'ın karar metninde; "Döviz alacaklarının, izleme tarihindeki Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınarak hesaplanan Türk lirası karşılığının belirlenmesiyle karar verilmesi gerekirken, yabancı para esas alınarak karar verilmesi ise isabetsiz olmuştur” denildi.

Yargıtay, kararının gerekçesinde kamu düzenine vurgu yaparak, ilk derece mahkemesinin kararını düzeltip onayladı. Kararda, bu hususun kamu düzeniyle ilgili olduğu, toplumsal düzenin korunmasına yönelik gerekli olduğu ve bu duruma resen uyulması gerektiği belirtildi.