Diyarbakır'da Tarihi Bir Keşif
Diyarbakır'ın kalbi olarak adlandırılan Amida Höyük'te gerçekleştirilen kazılarda, dikkat çekici bir bulguya ulaşıldı. Kazı ekibi, Çanakkale Savaşı'na ait bir rozeti gün yüzüne çıkardı. Bu önemli buluntu, kazılar süresince ortaya çıkarılan diğer kalıntılarla birlikte, bölgenin tarihine ışık tutmayı sürdürüyor.
Kazı Çalışmaları ve Buluntular
2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle başlayarak Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında sürdürülen kazılar, oldukça zengin bir tarihsel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Bugüne kadar, 1800 yıllık su kanalları, 1. Dünya Savaşı'na ait el bombaları ve 7 bin ila 9 bin yıllık yerleşim izleri gibi çeşitli kalıntılar bulunmuştur.
Özgün Çanakkale Savaşı Rozeti
Prof. Dr. İrfan Yıldız, gazetecilerle yaptığı açıklamada, buldukları rozetin Osmanlı dönemiyle Cumhuriyet dönemi arasında bir geçiş ögesi olduğunu belirtti. Rozet, 4,2 cm uzunluğunda, 2,7 cm genişliğinde ve 6 gram ağırlığındadır. Ön yüzünde, Çanakkale Savaşı sırasında mücadele eden Osmanlı askerlerinin görüntüsü ile birlikte 'Çanakkale Savaşı yadigarı' yazısı bulunmaktadır.
Diyarbakır'ın Rolü ve Önemi
Rozetin bulunduğu alanın, 1. Dünya Savaşı sırasında Diyarbakır'ın Çanakkale Savaşı'na verdiği desteği simgelemesi açısından önemli olduğunu ifade eden Yıldız, bu buluntunun muhtemelen Diyarbakır'a dönen bir gazi askere verilmiş olabileceğini söyledi. Bu keşif, Diyarbakırlıların Çanakkale Savaşı'ndaki katkısını gözler önüne sermektedir.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, "Çanakkale Savaşı rozeti" bulundu.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, "Çanakkale Savaşı rozeti" bulundu.