DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.244.298,64 -0,08%

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Üçlü İşbirliği Süreci toplantısı sonrası açıklama yaptı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün gittiği Polonya’da bugün Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İşbirliği Süreci’ne katıldı. 4’üncü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulunan Bakan Fidan, toplantı sonrası ortak basın toplantısı da düzenledi.

Yayın Tarihi: 26.06.2024 17:50
Güncelleme Tarihi: 26.06.2024 17:50

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Üçlü İşbirliği Süreci toplantısı sonrası açıklama yaptı!

Polonya Varşova’da Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İşbirliği Süreci'nin 4. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Hakan Fidan, konuşma yaptı. Konuşmasında NATO, terörle mücadele ve devam eden İsrail ile Hamas arasındaki savaşa değinen Bakan Fidan, kritik konular hakkında değerlendirmelerde bulundu. Daha sonra ise Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski ve Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu ile düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalar yaptı. 

Bakan Fidan, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine sert eleştiriler yöneltti. İsrail'in güvenlik bahanesiyle Gazze'de katliam yaptığını ve milyonlarca insanı yerinden ettiğini belirten Fidan, "İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren ülkeler, vakit çok geç olmadan bu tutumlarını gözden geçirmelidir" şeklinde konuştu. Fidan'ın bu açıklamaları, uluslararası kamuoyunda geniş yankı buldu.

NATO'nun önemi ve yaptırımlara da değindi! 

NATO Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fidan, Türkiye'nin önceliklerini ve beklentilerini Polonya ve Romanya dışişleri bakanlarına aktardığını ifade etti. 2023 Vilnius Zirvesi'nde alınan kararların uygulanmasının önemine dikkat çeken Fidan, ittifak üyeleri arasındaki yaptırımların ve kısıtlamaların tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı:

 "İttifak üyesi ülkelerin birbirlerine yaptırım uygulaması müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor." 

Terörle mücadele çağrısı

Yurt içinde ve dışında terörle mücadele konusuna da değinen Fidan, NATO'nun bu alanda somut adımlar atmasını beklediklerini belirtti. Türkiye'nin terörle mücadelede ağır bedeller ödediğine işaret eden Fidan, müttefiklerin bu mücadelede Türkiye'nin yanında olmasının en doğal hakları olduğunu vurguladı. Vurgularken de "Müttefiklik, terörle mücadele gibi son derece hassas bir konuda, tüm üyelerin birbiriyle azami dayanışma içinde olmasını gerekli kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele konusunda verilen sözlerin Washington'daki NATO Zirvesi'ne kadar tamamlanması gerektiğini belirten Bakan Fidan, bir kez daha teröre karşı birlik olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Vilnius'ta verilen taahhütlerin yerine getirilmesini isteyerek, yaptırımların NATO'nun caydırıcılığını ve savunma kapasitesini azalttığını kaydetti.