DOLAR
34,17 -0,1%
EURO
38,16 0,35%
ALTIN
2.937,32 -0,14%
BITCOIN
2.233.741,54 -0,98%

Dışişleri Bakanı Fidan'dan İsrail'e Sert Eleştiriler

Hakan Fidan, iki devletli çözüm için İsrail'in iyi niyetine güvenilemeyeceğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 03:50
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 03:50

Dışişleri Bakanı Fidan'dan İsrail'e Sert Eleştiriler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Kritik Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İki devletli çözümü uygulamak için İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz." diyerek önemli bir mesaj verdi.

Uluslararası Topluma Çağrı

Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi tarafından düzenlenen bir toplantıda konuştu. Bu toplantıda, Avrupa Birliği (AB) ve Norveç de yer aldı.

Gazze'deki Durum ve Ateşkes Girişimleri

İsrail'in Gazze'deki "öldürme çılgınlığı"nın bitmesi yönündeki umutların tükenmekte olduğunu ifade eden Fidan, ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiğini belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkes girişimlerini sürekli baltaladığını vurgulayarak, "İsrail saldırganlığını önce Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e, şimdi de Lübnan'a yaydı," dedi.

Bölgede Kritik Durum

Fidan, "Netanyahu yüzünden bölgemiz alevler içinde" şeklinde bir değerlendirmede bulunarak, mevcut durumun ciddiyetine dikkat çekti. Uluslararası toplumun kurallarına dayalı düzeninin ciddi şekilde bozulduğuna dikkat çeken Fidan, "Bunlar, soykırıma varan saldırganlık güvenliğimizi tehdit ediyor," diyerek endişelerini dile getirdi.

Filistin Devleti ve İki Devletli Çözüm

Fidan, iki devletli çözüm için İsrail'in açgözlülüğüne göz yumulmaması gerektiğini vurgulayarak, Uluslararası Adalet Divanı'nın ve 10 Mayıs 2024 tarihli BM Genel Kurulu kararlarının fırsatlar sunduğunu belirtti. "Filistin Devleti BM'nin tam üyesi olmalıdır," diyen Fidan, bu hedefe bir veto kaldığını hatırlattı.

Güvenliğin Temin Edilmesi

Fidan, işgalin İsrail'e barış ya da güvenlik getirmediğini, ancak iki devletli çözümün herkes için kalıcı güvenliği sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin her iki devletin güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için önerdiği garantörlük mekanizmasına değinerek, "İki devletli çözüm çok geç olmadan hayata geçirilmelidir," şeklinde çağrıda bulundu.