Sudan Sağlık Bakanı Muhammed İbrahim tarafından yapılan yeni bir açıklamada, 2023 Nisan ortalarında başlayan iç savaşın ardından kolera vakalarının 10 bini aştığı duyuruldu.
12 farklı eyalette kolera vakalarının tespit edildiğini aktaran Bakan İbrahim, tam 10 bin 800 bilinen kolera vakası olduğunu belirtti. Çatışmanın ilk günlerinde salgının sadece bazı bölgelerde görüldüğünü bildiren Sağlık Bakanı, hastalığın hızla yayıldığını ve her geçen gün artış gösterdiğini vurguladı.
Kasım ve Aralık ayında aşılama kampanyası başladı!
İç savaşın hala devam ettiği Sudan’da Sağlık Bakanı Muhammed İbrahim, Kasım ve Aralık 2023’te kolera aşısı kampanyası başlatıldığını belirtti. Ancak aşılama işlemlerinin çatışmaların neden olduğu güvenlik problemleri nedeniyle yapılamadığı ve salgının önlenemediği vurgulandı.
Önümüzdeki sonbahara kadar yeni vakalar görmemek için çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Bakan İbrahim, hastanelerin durumu da aktardı. Hala süren iç çatışmalar nedeniyle hastanelerin yalnızca yüzde 20-30 kadarının faaliyet gösterebildiğini, yüzde 70-80’inde hiçbir işlem yapılamadığını belirtti.
Eylül 2023’te Dünya Sağlık Örgütü yararından yapılan açıklamalarda da hastalıklar rapor edilmişti. Ülkenin doğusunda kolera ve dang humması (sivrisinek ısırığı sonucu oluşan viral enfeksiyon) vakalarının rapor edildiği de yine Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanmıştı.
Sudan’da neler oluyor?
2023 Nisan ayının ortalarında Sudan’da bir iç savaş başladı. Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği bugünlerde kolera da hızla yayılıyor.
HDK ve ordu arasındaki ipler 2018 yılı Aralık ayında yaşanan ayaklanma sonrasında gerilmişti. Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir; Nisan 2019 yılında 30 yıllık iktidarının devrilmesi sonucu sivillerin katılımı sayesinde oluşturulan hükümette yer almıştı. 2021’de de sivil hükümete karşı darbe düzenlemişti.
Bu süreçte ordu ve HDK’nin entegrasyon meselesinde anlaşamaması sonucu Nisan ayında iç savaş başlamıştı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada bu iç savaşın dünyanın en büyük yerinden edilme krizine neden olduğu vurgulanmıştı. Açıklanan verilere göre Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 6 milyon kişi ülke içindeki farklı şehirlere, 1.7 milyon kişi de çevre ülkelere kaçmıştı.