Girişimciden Örnek Proje: Güneş Enerjisi Santrali
Yıllarca Avusturya'da işçi olarak çalıştıktan sonra memleketine dönen 55 yaşındaki Ertuğrul Kepenek, Sivas'ın Şarkışla ilçesinde hayvancılık yapmaya başladı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği'nin desteğiyle güneş enerji santrali (GES) kurarak elektrik ihtiyacını karşıladı.
Aylık Elektrik Maliyetlerini Sıfırladı
Kepenek, 2005 yılında ailesiyle dönüş yaparak Şarkışla'da çiftlikler kurduğunu belirtti. Başlangıçta tavuk çiftliği ile günde 15 bin yumurta üretimi gerçekleştiren Kepenek, zamanla bu kapasiteyi 200 bine çıkardı. Elektrik maliyetlerinin artması üzerine GES projesi için başvuruda bulunarak %55 hibe desteği aldı.
Yatırımların Getirisi Hızla Kendini Gösterdi
Kepenek, GES'in günlük ortalama 3 bin 500 kilovatsaat elektrik ürettiğini kaydederek, bu miktarın yaklaşık 500 evin ihtiyacını karşıladığını ifade etti. Projenin toplam maliyetinin 7,5 milyon lira olduğunu ve 4 milyon lirasının Avrupa Birliği tarafından karşılandığını açıkladı. Ayrıca, kurulan santralin 1,5 yılda kendini amorti ettiğini vurguladı.
Çevreye Duyarlı ve Ekonomik Bir Çözüm
Kepenek, elektrik ödemelerinin sıfırlandığını ve artan elektrik satışlarıyla aylık 100 bin lira gelir elde ettiklerini belirtti. GES'in, atıl bir arazide hayata geçirildiğini ve yeşil, temiz enerji üreterek çevre dostu bir yatırım olduğunun altını çizdi. “Bu proje, doğayı kirletmeden enerji üretmenin güzel bir örneği.” dedi.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ertuğrul Kepenek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği desteğiyle güneş enerji santrali (GES) kurdu.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ertuğrul Kepenek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği desteğiyle güneş enerji santrali (GES) kurdu.