DOLAR
34,63 0%
EURO
36,62 -0,69%
ALTIN
2.938,11 -0,26%
BITCOIN
3.329.999,45 -5,07%

Depresif duyguları tetikliyor, beyin kanamasına yol açıyor! Bu besinlere dikkat!

Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin, obezite, diyabet, kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor. Ancak, son yapılan araştırmalar, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin beyin kanaması riskini de artırdığını ortaya koydu. Bilim insanları, karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Peki karbonhidrat nasıl tüketilmeli? Haberimizde...

Yayın Tarihi: 10.01.2024 13:00
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 13:00

Depresif duyguları tetikliyor, beyin kanamasına yol açıyor! Bu besinlere dikkat!

Karbonhidrat ağırlıklı beslenme, günümüzde birçok insanın tercih ettiği bir beslenme şeklidir. Özellikle fast food restoranların yaygınlaşması ve hazır gıdaların tüketimi arttıkça, karbonhidrat ağırlıklı beslenme alışkanlıkları da artmıştır. Ancak, bu beslenme şeklinin zararları da göz ardı edilmemelidir. Peki çok fazla karbonhidrat tüketirsek ne olur? Fazla karbonhidrat vücuttan nasıl atılır? Detaylarda...

KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI BESLENMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Karbonhidratlar, vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir role sahiptir. Ancak, dengesiz ve aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme, genellikle rafine edilmiş tahıllar, şekerli içecekler ve işlenmiş gıdaların tüketimini içerir. Bu gıdalar yüksek miktarda şeker ve işlenmiş yağ içerir, bu da kilo alımına ve obeziteye yol açabilir.

Obezite, birçok hastalığın risk faktörüdür. Obezite, kan basıncı, kan şekeri, trigliserit, kötü (LDL) kolesterolün yükselmesine ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunların başında da diyabet ve kalp hastalığı gelir. Diyabet, vücudun kan şekerini düzenleyemediği bir durumdur. Kalp hastalığı ise, damarlarda plak birikmesi ve kan akışının engellenmesi sonucu kalbin yeterli oksijen alamamasıdır. Bu hastalıklar, hayatı tehdit edebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.

karbonhidrat zararları

Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin bir diğer zararı ise kan şekerinde ani yükselmelere yol açmasıdır. Rafine edilmiş tahıllar ve şekerli gıdalar, hızlı bir şekilde kana karışarak kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Bunun sonucunda ise pankreas daha fazla insülin salgılar ve bu durum zamanla insülin direncine yol açabilir. Ayrıca, karbonhidrat ağırlıklı beslenme tip 2 diyabet riskini de artırabilir.

Bunların yanında, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin beyin kanaması riskini de artırdığı ortaya çıktı. Beyin kanaması, beyindeki bir damarın yırtılması veya patlaması sonucu kanın beyin dokusuna sızmasıdır. Beyin kanamasının en sık sebebi, travmadır. Yani düşme, trafik kazası gibi sebeplere bağlı olur. Ancak bir de travma olmaksızın gelişen beyin kanamaları var. Bunlara spontan beyin kanamaları denir. Spontan beyin kanamalarının en sık sebebi tansiyon yüksekliği ve damar yapısının bozuk olmasıdır. Damar yapısını bozan sebepler arasında kötü beslenme, kilo fazlalığı, sigara kullanımı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar vardır.

FAZLA KARBONHİDRAT VÜCUTTAN NASIL ATILIR?

Fazla karbonhidrat tüketimi vücutta ödem yani fazla su tutulmasına neden olabilir. Ödemi azaltmak için yapılması gerekenler şunlardır:

RAFİNE EDİLMİŞ BESİNLERTuz, şeker ve karbonhidrat tüketimini azaltmak :Bu gıdalar vücutta su tutulmasını artırır. Özellikle rafine edilmiş tahıllar, şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalar ödem yapıcıdır

* Su tüketimini azaltmamak: Su, vücudun toksinlerden arınmasına ve metabolizmanın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Su tüketimi azaldığında vücut su kaybını önlemek için daha fazla su tutar. Bu nedenle günde 2-3 litre su içmemiz öneriliyor.

* Gazlı ve şekerli içeceklerden kaçınmak:  Bu içecekler hem şeker hem de asit içerirler. Bu da vücutta ödem ve yağlanmaya neden olur. Bunu yerinde bitki çayları tercih edilmesi gerekiyor.

* Ödem atıcı yiyecekler tüketmek: Bazı yiyecekler vücuttan su atımını hızlandırır. Bunlar arasında yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, ananas, kayısı, kiraz, nar ve kivi sayılabilir.