Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yurt içi intermodal taşımacılık faaliyetlerini kapsayan yeni bir yönetmelik hazırladı. Kombine Taşımacılık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile birlikte, demir ve kara yoluyla geçişli yapılan taşımacılığın kombine taşımacılık faaliyetleri içerisine alındığı belirtildi.
Kombine yük taşımacılığı kapsamına alınan demir yoluyla intermodal taşımacılık, çevreyle dost taşımacılık düzeninin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi amacı taşıyor. Intermodal taşımacılıkta, yüklerin demir ve kara yolu geçişli taşıma türü değişimlerinde, yalnızca yükün içinde bulunduğu taşıma biriminin elleçlendiği belirtiliyor.
Yönetmelik gereğince, demir yoluyla intermodal taşımacılıkta, yükün elleçlendiği ve teslimatın gerçekleştirileceği alanların 150 kilometre yarıçapındaki demir yolu yük istasyonları veya lojistik merkezlerin kullanılması zorunlu hale getirildi. Taşıma süreçlerinin başlangıç noktası, eşyaların yüklendiği noktayı, bitiş noktası ise eşyanın boşaltıldığı yeri belirtecek.
Yeşil Lojistik Faaliyetleri ve Gereklilikleri
Yönetmelik çerçevesinde, yeşil lojistik faaliyetlerine yönelik esaslar da düzenlenmiştir. İşletmelerin, bir önceki yıl içerisinde en az 200 kombine yük taşımacılığı veya 200 demir yoluyla intermodal taşımacılık seferi gerçekleştirmiş olmaları gerekmektedir.
Ayrıca, işletmenin enerji tüketiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikle karşılandığını belgeleyen sertifikaya sahip olması, belirtilen değerlerde gazları içeren iklimlendirme sistemlerini kullanması da şartlar arasında yer alıyor. Yeşil lojistik belgesi başvurusu için Bakanlık, başvuruları en geç 90 gün içinde sonuçlandıracak ve bir defaya mahsus olmak üzere 30 gün süreyle başvuru kabul edilecektir.