DOLAR
35,63 0%
EURO
37,19 0,03%
ALTIN
3.155,05 -0,07%
BITCOIN
3.663.412,39 0,09%

Davos'ta İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri Tartışıldı

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ele alındı.

Yayın Tarihi: 23.01.2025 20:49
Güncelleme Tarihi: 23.01.2025 20:49

Davos'ta İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri Tartışıldı

Dünya Ekonomik Forumu'nda İklim ve Sağlık Üzerine Önemli Tartışmalar

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 55. Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlenen "İklim, Sağlığı Yeniden Tanımladığında" başlıklı oturumda, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri masaya yatırıldı. Oturuma, Afrika Bilimler Akademisi Başkanı Liza Korsten moderatörlük yaptı ve önemli isimler yer aldı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo, WEF Sağlık ve Sağlık Hizmetleri Merkezi İcra Komitesi Üyesi Shyam Bishen, Güney Afrika Tarım Bakanı John Steenhuisen, Moderna İcra Kurulu Başkanı Stephane Bancel, Wellcome Trust İcra Kurulu Başkanı John-Arne Rottingen ve NN Group İcra Kurulu Başkanı David Knibbe konuşmacı olarak katıldı.

2050'de Yüzde 14 Milyon İnsan Hayatını Kaybedebilir

Oturumda ilk sözü alan Bishen, WEF raporlarına göre mevcut gidişatın sürmesi halinde 2050 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle 14 milyondan fazla kişinin hayatını kaybedebileceğini belirtti. Bu durumun 12 trilyon doları aşan bir ekonomik yük oluşturacağına dikkat çeken Bishen, "Bunlar çok büyük rakamlar ve hiçbir şey yapmadan öylece oturup bekleyemeyiz. Azaltım ve karbonsuzlaşma gibi önemli konularda birçok şey yapılıyor, fakat adaptasyon konusuna da odaklanmalıyız." dedi.

Sıcak Hava Krizi ve Tarımın Önemi

Güney Afrika Tarım Bakanı Steenhuisen, iklim değişikliğinin sağlık krizinin üstesinden gelinmesi için tarımdaki problemlere odaklanmanın önemli olduğunu vurguladı. "Daha dirençli tarım sistemleri oluşturmaya çalışırken, tarım faaliyetlerine ve bu yeni gerçekliğe nasıl adapte olunacağına bakmalıyız." şeklinde konuştu.

Sıcak Hava Ölümlerini Artırıyor

WMO Genel Sekreteri Saulo, "sessiz katil" olarak nitelendirdiği sıcakların, her yıl 400 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını ifade etti. Ayrıca, her yıl 2,4 milyar işçinin aşırı sıcaklara maruz kaldığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırmalarına göre, sadece 23 ülkenin sağlık denetimlerinde iklim bilgileri yer almakta, WMO'ya göre ise yalnızca 26 meteoroloji hizmetinin sağlıkla ilgili erken uyarılar geliştirmek için sağlık bakanlıkları ile birlikte çalıştığı bilgisi verildi.

İklim Değişikliği ve Ekonomik Kaybı

Wellcome Trust İcra Kurulu Başkanı Rottingen, sıcak havanın direkt etkileri yanında 1 trilyon dolar civarında gelir kaybına yol açtığını söyledikten sonra, aşırı hava olaylarının dolaylı olarak tarımı etkilediğini vurguladı. NN Group İcra Kurulu Başkanı Knibbe ise sigorta sektörünün aşırı hava olayları karşısındaki rolüne dikkat çekerek, sigorta primlerindeki artışların insanları sigorta dışı bıraktığını belirtti.

Sıcaklık ve Uyku Kalitesi

Moderna İcra Kurulu Başkanı Bancel, aşırı sıcaklıkların kalitesiz uykuya yol açtığını ve bunun da yaşlılar gibi dezavantajlı grupları çeşitli salgın hastalıklara karşı savunmasız hale getirdiğini ifade etti. İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri, önümüzdeki yıllarda daha fazla önem kazanacak gibi görünüyor.