DOLAR
34,07 -0,2%
EURO
38,05 -0,08%
ALTIN
2.832,71 -0,22%
BITCOIN
2.145.714,86 0,16%

Damar genişleten tek meyve

Ackee, Jamaika kökenli bir meyve olup, sindirim ve tansiyon problemlerine iyi geliyor. C vitamini, lif, potasyum ve demir gibi besinler içeren ackee, kan dolaşımını düzenliyor ve kansere karşı koruyor. Ancak olgunlaşmadan yenen ackee zehirli olabiliyor.

Yayın Tarihi: 24.10.2023 02:03
Güncelleme Tarihi: 24.10.2023 02:03

Damar genişleten tek meyve

Damar genişleten tek meyve: Ackee

Jamaika kökenli bir meyve olan ackee, sindirim ve tansiyon problemleri başta olmak üzere pek çok sağlık sorunun çözümüne yardımcı oluyor. Yüksek C vitamini içeriğiyle dikkat çeken ackee, damar genişliği sağlayarak kan dolaşımına katkıda bulunuyor. Olgun haliyle tüketildiğinde insan sağlığı için bulunmaz bir nimet olan ackee, içi açılmadan yendiğinde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bilinçli şekilde tüketildiğinde sindirim sorunlarına derman olan ackee meyvesi, lif açısından da oldukça zengin.

Ackee meyvesinin faydaları nelerdir?

Ackee meyvesinin sağlığa pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Sindirim sistemini düzenler: Ackee meyvesi, lif açısından zengindir. Yeterli lif alımı, insülin duyarlılığını artırmaya, tip 2 diyabet riskinizi düşürmeye ve kilo kaybını desteklemeye yardımcı olabilir. Bağırsak iltihaplanmalarını ortadan kaldıran ackee, şişkinlik ve kabızlığı önlüyor.
  • Kolesterolü düşürür: Ackee meyvesi, kötü kolesterolü yok eden ve iyi kolesterolü artıran doymamış yağ asitleri içerir. Kolesterol seviyesini dengede tutan ackee, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır.
  • Kan basıncını düzenler: Ackee meyvesi, potasyum açısından zengindir. Potasyum, damar genişlemesi sağlayarak kan damarı hasarı riskini azaltır. Böylelikle vücuttaki kan, çok daha kolay pompalanır. Tansiyon problemlerinde etkili olan ackee, yüksek demir oranıyla vücuda dengeli oksijen dağılımını sağlar.
  • Kansere karşı korur: Ackee meyvesi, A,C ve E vitamini bombasıdır. Bu vitaminler, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerle savaşır. Serbest radikaller, hücre hasarına ve kansere neden olabilir. Ackee meyvesi, mesane, rahim ağzı, akciğer ve lenfoma gibi kanser türlerinin riskini azaltabilir.

Ackee meyvesinin zararları nelerdir?

Ackee meyvesinin faydaları kadar zararları da vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Zehirlenme riski: Olgunlaşmamış ackee meyvesi yemek zehirlidir. Jamaika kusma hastalığı denen bir duruma neden olabilir. Hipoglisin A (bir amino asit), bu bozukluğa neden olur. Ake meyvesini doğal olarak açılana kadar asla yemeyin.
  • Yorgunluk ve hipoglisemi: Ackee meyvesi ayrıca fiziksel ve zihinsel yorgunluğa ve hipoglisemiye (kan şekerinde hızlı düşüş) neden olabilir. Kan şekerinizi kontrol altında tutmak için ackee meyvesini dengeli bir şekilde tüketin.
  • Alerjik reaksiyonlar: Ackee meyvesine karşı alerjisi olan kişiler, bu meyveyi yedikten sonra ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişme gibi belirtiler gösterebilir. Alerjik reaksiyon durumunda hemen bir doktora başvurun.